Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΙΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ : ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ





ΝΙΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ : ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη Αρκαδίας.
Νίκος Φλώρος: «Η άποψη ενός τσομπάνη με ενδιαφέρει περισσότερο από αυτή του ιστορικού τέχνης»
Ψηλός. Ευθυτενής. Μουσάκι επιμελημένο «τόσο, όσο». Δέρμα λευκό και αδιόρατα χλωμό.
Δεν θα με εξέπληττε αν τον συναντούσα σε σαλόνι της τσαρικής Ρωσίας ή σε έργο του Ντοστογιέφσκι. Μπαινοβγαίνει στα γκράντε σαλόνια με την άνεση ψαριού στο νερό, τα έργα του έχουν φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, αλλά πίσω από την εστέτ εικόνα του κρύβεται ένας Έλληνας καλλιτέχνης του κόσμου, καθόλου σνομπ.
Μόλις τέλειωσε η έκθεση στη Ρωσία για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο με γλυπτά του και ετοιμάζεται να πάει εκεί για το ξεστήσιμο των εκθεμάτων. «Πίσω από το σημαντικό αυτό event είναι ο curator Αριστοτέλης Καραντής, ο άνθρωπος που ξέρει πως θα στηθεί μία έκθεση, τι φωτισμό θα έχουν τα εκθέματα κλπ, η Τζούλια Σουσάλοβα, διοργανώτρια εκθέσεων στη Ρωσία και φυσικά ο φωτογράφος που μας ακολούθησε, ο Ηλίας Διαμαντάκος», εξηγεί.(το 2014)
Επίσημη ελληνική στήριξη δεν είχες όμως. Πόσο σε πείραξε αυτό;
Είναι παράξενα τα συναισθήματα… Πολλές φορές δεν μπορείς να τα περιγράψεις, όταν σε καλούν σε πολύ μεγάλα μουσεία του εξωτερικού όπως έγινε πρόσφατα στη Ρωσία. Λοιπόν, είχε βγει ένα μεγάλο κονδύλι γύρω στα 1,5 εκατ ευρώ για τον εορτασμό του Ελ Γκρέκο στην Ελλάδα. Αυτά τα χρήματα απορροφήθηκαν ως δια μαγείας πολύ γρήγορα σε κάποια “events” που έγιναν ή θα γίνουν στην Ελλάδα. Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει μία έκθεση για τον Ελ Γκρέκο και στον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη; Από την άλλη, εγκρίνονται κονδύλια για ένα σωρό πράγματα, αλλά όχι για σημαντικά events που γίνονται για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Θα έπρεπε να προβλεφθεί και ένα ποσό για εκθέσεις σαν κι αυτή της Ρωσίας γιατί ήταν μία επίσημη πρόσκληση από τον τον πρόεδρο Πούτιν και το ρωσικό κράτος αλλά και από τον ιερό ναό του Αγίου Ισαάκ. Ήταν μία ευκαιρία να προβάλλει η Ελλάδα τη σύγχρονη τέχνη της αλλά και τα αιτήματά της για τον πολιτισμό γενικά. Όταν 10-12 κρατικά κανάλια έρχονται στα εγκαίνια και την επόμενη μέρα από σένα είναι η έκθεση του Hermitage για τα γλυπτά του Παρθενώνα, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να βρίσκεται ένας εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους εκεί, κάποιος του ΕΟΤ, γιατί εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος, είμαι δημιουργός. Ενώ είχαμε Ελλάδα, έλειπε η Ελλάδα! Είναι μία ευκαιρία ένα βήμα που τους δίνεται δωρεάν για τον εκάστοτε υπουργό να πει μερικά πράγματα για την σύγχρονη Ελλάδα.
Προ ημερών τηλεφώνησα στην Μέριλ Στριπ και της έριξα την ιδέα να ανεβάσει στην Επίδαυρο το βραβευμένο με Tony θεατρικό έργο «Master Class». Η Στριπ ξαφνιάστηκε ευχάριστα! Μου είπε ότι είναι ανοιχτή στο να το κάνει αρκεί να υπάρχει η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την δήμων της περιφέρειας. Αλλά, εδώ στην Ελλάδα σκέφτονται “αν δεν πάρω γιατί να πάω”, σκέφτονται το άμεσο, προσωπικό, όχι το κοινό, όφελος. Μου έδωσαν στο Λονδίνο ένα πολύ μεγάλο κρατικό μουσείο για την προβολή της Μαρίας Κάλλας, του τόπου καταγωγής της το Νιχώρι Μελιγαλά (Μεσσηνία). Η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Καλαμάτας είχαν κονδύλια για να κάνουν κάτι. Είτε το είπα είτε δεν το είπα, το ίδιο ήταν. Μα, δεν μπορώ να πάω σε ένα μεγάλο μουσείο στο Λονδίνο και να κάνω μία έκθεση για την Κάλλας και να προβάλλω την Καλαμάτα. Για ποιο λόγο να επωμιστώ τέτοιο βάρος, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν τα συμφέροντα και τα οφέλη τους; Βέβαια, θα το κάνω έτσι κι αλλιώς γιατί αγαπάω τη χώρα μου αλλά δεν θέλω να είμαι σαν τον Δον Κιχώτη, που πολλές φορές μπορεί να είναι και γραφικός.
Κάποιοι ίσως να σε πουν και εθνικιστή, έτσι που μιλάς για την Ελλάδα…
Εντάξει, η χώρα μας είναι, αν δεν μιλήσουμε για αυτή, για ποιον θα μιλήσουμε;
Θα κάνεις πάλι κρούσεις;
Θα κάνω. Αλλά πες μου, πώς με βρίσκει π.χ το υπουργείο πολιτισμού της Βραζιλίας και ζητάει να μπει η δουλειά μου στα σχολικά βιβλία της χώρας; Στη Ρωσία, ο πρόεδρος του μουσείου με κάλεσε, δεν πήγα εγώ να χτυπήσω την πόρτα.
Μήπως τελικά θα ήταν πιο αποτελεσματική κίνηση να μαζευτείτε μερικοί καλλιτέχνες; Συλλογικά;
Έχουμε όλη την καλή πρόθεση, το έχω σκεφτεί, έχω κάνει προσπάθειες με Έλληνες εικαστικούς που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και πάλι αντιμετωπίσαμε ένα τείχος. Ξέρεις κάτι, τον πολιτισμό στην Ελλάδα τον έχουμε πολύ χαμηλά στη λίστα, τον θεωρούμε σαν κάτι που δεν έχει αξία. Δεν το έχουν πάρει σοβαρά. Στη Γαλλία όταν σπούδαζα και τους έλεγα ότι είμαι γλύπτης, με αντιμετώπιζαν σα να είμαι καρδιοχειρουργός. Εδώ θεωρούν τον ζωγράφο μπογιατζή, σου λένε «έλα να μου βάψεις και το σπίτι»! Ή σου λένε «α, είσαι καλλιτέχνης. Και τι δουλειά κάνεις;» Δεν το θεωρούν επάγγελμα.
ΠΗΓΗ Provocateur
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες


Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

.θα ξαναβρεθούμε με ένα καλάμι στη θάλασσα........





"Οι εναπομείναντες ..........θα ξαναβρεθούμε με ένα καλάμι στη θάλασσα........
Θα τσιμπάει το χανάκι κι εμείς θα το λυπόμαστε και θα κοιτάμε με αγωνία να μην το αγκιστρώσουμε........Τα φιλαράκια που δεν θα αντέξουν θα γίνονται ανεπαίσθητοι παφλασμοί..........Ο γείτονας την ώρα που θα μας αποχαιρετά θα μας το πει με την άπνοια για μιά στιγμή τ αγέρα..........Εσύ που πρόδωσες τα πάντα θα είσαι άφαντος κι απών...........Αιώνια........Αυτή θα είναι η μεγάλη θλιβερή,για σένα τιμωρία".
'
Ναύπλιο
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Πολιορκία της Ακρόπολης




Τον Σεπτέμβριο του 1687, την περίοδο του Ενετοτουρκικού Πολέμου, o Francesco Morosini, με τον βενετικό στόλο αποβίβασε ισχυρές δυνάμεις στον Πειραιά και προκάλεσε την εκκένωση της Αθήνας από τους αμάχους, ενώ η οθωμανική φρουρά οχυρώθηκε στην Ακρόπολη. Η μάχη στην Αθήνα μετατράπηκε σε πολιορκία της Ακρόπολης. Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου μια βόμβα χτύπησε τον Παρθενώνα, στον οποίο είχε αποθηκευτεί πυρίτιδα, σχίζοντας τον ναό στα δύο. Η υδατογραφία του Μουσείου Μπενάκη πρέπει να φιλοτεχνήθηκε επιτόπου από τον Ιταλό Giacomo Milheau Verneda, ο οποίος ήταν αξιωματικός του βενετικού στρατού και πήρε μέρος στην πολιορκία της Ακρόπολης.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.





Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Αθηναίκό Δεκάδραχμο





Ανάμεσα στα σπανιότερα νομίσματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου συγκαταλέγονται και τα αθηναϊκά δεκάδραχμα. Αρχικά η κοπή τους, ως επινίκια, είχε συνδεθεί με τους περσικούς πολέμους καθώς και με την ανακάλυψη μιας νέας φλέβας αργύρου στο Λαύριο το 438 π.Χ., που επέτρεψε στον δήμο να διανείμει σε κάθε Αθηναίο το ποσό των δέκα δραχμών. Σύμφωνα με νεότερη ερμηνεία, η κοπή τους εκδόθηκε μετά από τη μεγάλη νίκη του Κίμωνα ενάντια στους Πέρσες στις εκβολές του Ευρυμέδοντα ποταμού το 466 π.Χ. Πρόκειται για ξεχωριστή κοπή με έντονο αρχαϊκό χαρακτήρα. Διαφέρει από το αθηναϊκό τετράδραχμο σε δύο σημαντικά στοιχεία: στην εμπρόσθια όψη το κράνος της Αθηνάς με φύλλα ελιάς παραπέμπει στη νίκη των Αθηναίων, ενώ στην οπίσθια η μετωπική γλαύκα, με ανοιχτά φτερά, και η ημισέληνος αποτελούν αναφορά στη ναυμαχία της Σαλαμίνας που έλαβε χώρα όταν η σελήνη ήταν στη χάση της. Τα αθηναϊκά δεκάδραχμα ζύγιζαν περίπου 43 γραμμάρια και ισοδυναμούσαν με 10 αθηναϊκές δραχμές. Το 1999, χάρη στην ευαισθησία ενός ανώνυμου δωρητή, το Νομισματικό Μουσείο απέκτησε ένα από τα λίγα αθηναϊκά δεκάδραχμα, λαμπρό δείγμα της αθηναϊκής νομισματοκοπίας.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ



Στον πλευρό των αθώων όπου οι ένοχοι προστάζουν αυτοί να θυσιαστούν στέκεται και μας απαντά
ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Σας αραδιάζω τα εμπόδια:
Η επέμβασις των γεγονότων των ήχων των
παρατάξεων
η επέμβασις των πλοίων από το άγριο πέλαγος
οι λαϊκοί ρήτορες το στήθος μου οι φωνές
οι φάμπρικες
το 1917
το 1936
το 1944
ανάβουν τις πυρκαγιές τα φλογερά λόγια
ανάβουν το δάσος μου που μου παρέδωσαν και
ανεμίζει.
Πως θέλετε να οχυρώσω τις λεγεώνες μου
σε πονηρά κατάστιχα και σε ντουλάπια
πως θέλετε να μπω μες στα τετράγωνα;
Παραμένω εν πλήρει συγχύσει αθώος.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Καλή Πατρίδα.










Μείναμε εμείς μονάχοι ,παρέα με τους ποιητές
Η αρχή μας στον Όμηρο και ακολουθούν χιλιάδες
Ανάμεσα στα περιβόλια τα δροσερά η διαλεκτική των Σοφών μας.
Καλύτερη παρέα για διάλογο ξέρετε;;
Γενναιότερους στρατηγούς γνωρίζετε;;
Σοφότερους οδοδείκτες έχετε;;
Η σιωπή του Παντός είναι η πνευματική και νοητική μας γαλήνη.
Καλό ξημέρωμα.
Καλή Πατρίδα.


Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Μιχάλης Κατσαρός, ο τελευταίος πρίγκηπας





Μιχάλης Κατσαρός, ο τελευταίος πρίγκηπας


«Θα περιμένω τη νύχτα σας αδιάφορος»
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο





Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Μιχάλης Κατσαρός




Μιχάλης Κατσαρός

Μα κάποτε που η κρύα σιωπή θα περιβρέχει τη γη
κάποτε που θα στερέψουν οι άσημες φλυαρίες
κι όλοι τους θα προσμένουνε σίγουρα τη φωνή
θ’ ανοίξω το στόμα μου
θα γεμίσουν οι κήποι με καταρράκτες
στις ίδιες βρώμικες αυλές τα οπλοστάσια
οι νέοι έξαλλοι θ’ ακολουθούν με στίχους χωρίς
ύμνους
ούτε υποταγή στην τρομερή εξουσία.
Πάλι σας δίνω όραμα.
φωτογραφία Mario Lasalandra
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και γάμος




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Ραντεβού με τον κυκλώνα




Η Μεσόγειος δεν μπορεί να συντηρήσει τέτοιους μεγάλους κυκλώνες, λένε οι ειδικοί..
Ναι αλλά εαν επιμένει ο κος Κυκλώνας
θα του ανοίξουμε την θάλασσα να περάσει..!

Κυκλώνας ο μπαμπέσης
Αλλού θα πήγαινε
αλλού τραβάει
και αλλού ντ αλλού θα βρεθεί
αλεξοκυκλώνας

Κυκλώνα μου
τα μεσάνυχτα έχουμε ραντεβού
μας τα φτιάξε η ΕΜΥ
ωστόσο μέχρι τότε σε φιλώ!
ΥΣ. ώρα 12.28 μετά τα μεσάνυχτα
κυκλώνα με έστησες
.φεύγω........




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

χτυποκάρυ









Οι Κυριακές μετριούνται με αγάπη
Λεπτό και χτυποκάρυ

Photo Venia Behraki

Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ



Στον πλευρό των αθώων ως υπεράσπιση
ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Σας αραδιάζω τα εμπόδια:
Η επέμβασις των γεγονότων των ήχων των
παρατάξεων
η επέμβασις των πλοίων από το άγριο πέλαγος
οι λαϊκοί ρήτορες το στήθος μου οι φωνές
οι φάμπρικες
το 1917
το 1936
το 1944
ανάβουν τις πυρκαγιές τα φλογερά λόγια
ανάβουν το δάσος μου που μου παρέδωσαν και
ανεμίζει.
Πως θέλετε να οχυρώσω τις λεγεώνες μου
σε πονηρά κατάστιχα και σε ντουλάπια
πως θέλετε να μπω μες στα τετράγωνα;
Παραμένω εν πλήρει συγχύσει αθώος.
ph. Alain Vaissiere
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Και οι καρδιές σαράβαλα μαζί μας είναι





στις τελικές λύσεις των αποικιών
η ατμόσφαιρα οζει φορμόλη
ο τρόμος κάνει παρέλαση κι εμείς βαυκαλιζόμαστε

δυσάρεστη γίνομαι
αλλά είναι το φυσικό μου

μη με διαβαζετε
κάντε οτι καλύτερο μπορείτε

το κουτί της Πανδώρας είχε κλείσει την ελπίδα
επειδή ως γνωστό αυτή η κομψευάμενη παει αγκαζέ με την φρικτή σκιαμαχία

ως καταγραφέας των μαύρων της ζωής μας επεισοδίων- αρκετά χρόνια
δεν έχω να σας πω πολλά αισιόδοξα απόψε

το μήνυμα δεν ξέρω τι κάνει
πού πάει, πού ξεπέφτει, σε τι αυτιά χώνεται, αν χώνεται
πάνω από ποιές θάλασσες πετάει
τι κάνει ένας θεός το ξέρει

εγώ πάντως δεν ξέρω

αν κατεβάσουμε τα πλήκτρα και σημάνουμε delete εδώ μέσα
μόνο οι κτύποι της καρδιάς θα έχουν σωθεί
περιλαμβάνονται και οι σαρβαλιασμένες καρδιές

εκείνο που με τρομάζει είναι να δειχτεί με δάκτυλο που να θυμίζει κουκούλα
ένας αθώος
το δάκτυλο είναι κοινό, είναι η συνισταμένη όλου του κομματικού μηχανισμού
σας δυσαρεστώ και ίσως λέτε διάφορα
αλλά περιγράφω τα ολοφάνερα


φωτό Dimitris Vlaikos
Konstantinos



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Eliot Elisofon











Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

.........για τον Νίκο Καρούζο---------(β)




.........για τον Νίκο Καρούζο---------

την προχθεσινή νύχτα
φαρμάκωσαν τα υποζύγια
ξαμολήσαν σκυλιά
δάγκωσαν την ιστορία

κι αυτή λιγνή αιμόφυρτη δεν λέει να σαλέψει

κι εσύ στέκεις αψίδα θριάμβου
στον αιώνων το χάραμα
ιστορώντας σελίδες βροχής με σφαίρες στο λιγνό της κορμί

ανασύνθεσε το χάος
δίχως φως
το πούλησαν

το γέλιο σου με ξεκούφανε γι οτι ζήτησα

έλα να περπατήσουμε στα νωπά της γης φρύγανα
στον επίλογο
μόνο αυτά σκίρτησαν
.................................

φωτό Yiannis Hadjiaslanis




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ICE--2

Γιατί ένας διάσημος που το μελλον του προδιαγράφεται λαμπρό σε μεγάλο πανεπιστήμιακό ίδρυμα στην ξένην ίσταται στο πλευρό των ελλήνων δοκιμα...