Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Καταστροφή και Σφαγή της Χίου












Καταστροφή και Σφαγή της Χίου
Χρονολογία 30 Μαρτίου 1822, η καταστροφή της Χίου: Αναφερόμαστε στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στη Χίο από τους Τούρκους ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.
7000 ενισχύσεις, συν οι Τούρκοι του νησιού
Απώλειες: 20.000-25.000 νεκροί Ελληνες, 45.000 πουλήθηκαν ως σκλάβοι από τους τουρκομογγόλους πλιατσικολόγους και τους δουλέμπορους.
Την 20η Απριλίου η σφαγή διαρκούσε ακόμη.
++
Ο Λυκούργος Λογοθέτης αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 ως ένας δημοκρατικός συνταγματικός ηγέτης κατά την Επανάσταση αλλά και ως ιδρυτής της πρώτης ελληνικής μετοθωμανικής δημοκρατίας, της Σαμιακής Πολιτείας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπλωματάς και γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1772. Σπούδασε Λογική και Φιλοσοφία στη Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε ως γραμματέας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αργότερα στη Βλαχία θα εργαστεί ως θησαυροφύλακας και θα πάρει τον τίτλο του Λογοθέτη. Το 1819 μυείται στη Φιλική Εταιρεία και παίρνει το όνομα Λυκούργος το οποίο θα κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής του. Επιστρέφει στη Σάμο όπου το 1821 αναλαμβάνει την ηγεσία της επανάστασης ως στρατιωτικός και πολιτικός αρχηγός.



Πηγή: ΑΣτάικου
 Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άκλιτον χρονολόγιον 10//5//2024

δεν θα σκοτωθούμε λόγω ήττας  αλλά από το σκοτάδι της μαύρης επικράτειας  που ορίζεται οτι  ο καθένας σώζει τον εαυτό του  αυτός που δεν θα ...