Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Περιήγηση στην Πατησίων












(περιήγηση στην Πόλη μας-Πατησίων)
Euripides Kleopas
Κάποιο απόγευμα, ο Ερρίκος Κλωναρίδης επισκέπτεται το γειτονικό γαλακτοπωλείο της Πατησίων, για το συνηθισμένο του βραδινό γιαούρτι (με ζάχαρη). Τον εντοπίζει κάποιος απ’ τους θαμώνες και τον προσφωνεί:
-Καλησπέρα σας κύριε Καλλιφρονά!
Αυτός, τον κοιτάζει λίγα δευτερόλεπτα και του απαντά:
-Λάθος στάση! Κλωναρίδης!
(Στη φωτογραφία, μόλις του έχω αφαιρέσει τον μπερέ που συνήθιζε να φορά εκτός εργαστηρίου, και προσπαθώ να τον φορέσω. Η μια από τις δυο κόρες του, η Μπεμπέλα (Μαρία), κάπως άτσαλα προσπαθεί να με κρατήσει για την φωτογραφία)
------------------------------------------
Λίγα ιστορικά (υπ εμού)
Ο Ερρίκος Κλωναρίδης μαζί με τον αδερφό του, Μιλτιάδη και τον Έκτορα Δρακούλη ίδρυσαν το εργοστάσιο Μ. & Ε. Κλωναρίδη το 1903. Βρισκόταν δίπλα ακριβώς στη Βίλα Κλωναρίδη, μεταξύ της οδού Πατησίων και του λεγόμενου «Θηρίου», που αποτελούσε τον Ηλεκτρικό της εποχής αλλά και δίπλα στο νυχτερινό κέντρο «Ουράνιος», που ήταν προορισμός διασκέδασης για τους Αθηναίους.
Το 1930 πέρασε στα χέρια του Καρόλου Ιωάννου Φιξ, ιδρυτή της ζυθοποιίας Φιξ, η οποία μονοπωλούσε πλέον την ελληνική αγορά. Παρά τον ανταγωνισμό των δύο επιχειρηματιών, ο Κλωναρίδης συνέχισε να διατηρεί μετοχές στο εργοστάσιο που ανήκε τώρα στον Φιξ, ενώ ο Φιξ παραχώρησε επίσημα στη διαθήκη του τη βίλα της οικογένειας Κλωναρίδη στους απογόνους της. Και κάπως έτσι, από τη συνύπαρξη του εργοστασίου του Φιξ και της βίλας Κλωναρίδη, προέκυψε το όνομα του σημερινού πάρκου, που εφάπτεται της οδού Πατησίων.



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Akliton New Age Αλληλοδιαδοχές ----

~~~~14~~~~ Διαπερνώντας -μετά τον παγετό-τα δύσβατα και ακαθόριστα λόγω μεγάλου ὀγκου παγωμένης λάσπης,  καταπιαστήκαμε στην καταγραφή της ν...