Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσθένους λόγος, περί τας Παραπρεσβείας







Δημοσθένους λόγος, περί τας Παραπρεσβείας

(σημ συνειρμικά σχετικά με τα νέα δεινά των Αρμενίων αδελφών του ελληνικού λαού)
Ο Δημοσθένης με τον λόγο του Περί της Παραπρεσβείας κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο και ρήτορα Αισχίνη ως παραπρεσβεύσαντα, δηλαδή, όταν και οι δύο είχαν σταλεί ως πρέσβεις στο Φίλιππο για τη σύναψη ειρήνης, ο Αισχίνης αφού δωροδοκήθηκε από το Φίλιππο, έκανε μυστική συμφωνία μαζί του, βλάπτοντας τα αθηναϊκά συμφέροντα.
........................Ο ρήτορας επέμεινε στους ισχυρισμούς του περί δωροληψίας των δύο πολιτικών αντιπάλων του, του Αισχίνη και του Φιλοκράτη (σχετικά με τους στόχους του και το περιεχόμενο του λόγου βλ. ΔΗΜ 19.64–66). Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως φοβερότερο όλων το ακόλουθο περιστατικό: μόλις ο Αισχίνης διαπίστωσε ότι ο Δημοσθένης αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην τρίτη πρεσβεία που επρόκειτο να σταλεί προς τον Φίλιππο, προφασίστηκε ασθένεια, για να παραμείνει στην Αθήνα και να εμποδίσει τον αντίπαλό του να συμβουλεύει τους συμπολίτες του για τη σωτηρία των Φωκέων. Όταν πλέον είχε βεβαιωθεί ότι οι Φωκείς είχαν καταστραφεί, αναχώρησε από την πόλη, ενώ είχε ήδη αντικατασταθεί από άλλον πρεσβευτή (πράξη που τιμωρούνταν με θάνατο) και συνεόρτασε με τον Φίλιππο τις στρατιωτικές και διπλωματικές του επιτυχίες.
Πηγή:Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας ,ΔΗΜ 19.131–133
..............................................












Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΑΛΤΕΤΣΙ

Εκείνο που θυμάμαι από την Ηρωϊκή Μάχη στο Βαλτέτσι είναι η φωνή του Γέρου και του Μητροπέτροβα κι από κοντά ο Νικηταράς: "Σκωθείτε Ορθ...