Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η Παλαιολόγεια Αναγέννηση ή Δεύτερος Βυζαντινός Ουμανισμός





Η Παλαιολόγεια Αναγέννηση ή Δεύτερος Βυζαντινός Ουμανισμός


Ο Δεύτερος Βυζαντινός Ουμανισμός αφορά την παλαιολόγεια αναγέννηση (13ος-15ος αιώνας), την κορύφωση της πνευματικής δημιουργίας του Βυζαντίου. Οι λόγιοι αυτής της περιόδου είναι πολυμαθείς και επιδίδονται στη συγγραφή έργων για την αστρονομία, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, μεταφράζουν από τα λατινικά Οβίδιο, Βοήθιο, Αυγουστίνο και τη Summa Theologica του Θωμά Ακινάτη. Κάποιοι από αυτούς μεταναστεύουν στην Ιταλία, όπως ο Εμμανουήλ Χρυσολωράς και ο Ιωάννης Αργυρόπουλος και διδάσκουν στα πανεπιστήμια της Πάντοβα, του Μιλάνου, στην Παβία και τη Φλωρεντία. Ο γνωστός Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων δίνει διαλέξεις στην Φλωρεντία για τον Πλάτωνα. Όλοι αυτοί συμμετέχουν στην Ιταλική Αναγέννηση.
Άλλες σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων είναι ο Ιωάννης Ακροπολίτης, ο Μάξιμος Πλανούδης, ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο Γεώργιος Παχυμέρης, ο Βησσαρίων (καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), κ.ά.[4] Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η πολιτισμική εξωστρέφεια και ο διάλογος της ελληνικής Ανατολής με την ευρωπαϊκή Δύση.




Πηγή: ΑΣτάικου
 Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΑΛΤΕΤΣΙ

Εκείνο που θυμάμαι από την Ηρωϊκή Μάχη στο Βαλτέτσι είναι η φωνή του Γέρου και του Μητροπέτροβα κι από κοντά ο Νικηταράς: "Σκωθείτε Ορθ...