Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Η ΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ












Η ΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΑΠΤΕΡΑ

Η Πόλη ιδρύθηκε τον 8ο π.Χ αιώνα (πόλη των Γεωμετρικών χρόνων)
Πόλη βιομηχανική, λόγω των ορυχείων στην περιοχή των Μινωϊτών και γνωστή λόγω των "Ιδαιών Δακτύλων"

Στην ελληνική μυθολογία οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ήταν δαίμονες που κατάγονταν από το βουνό Ίδη της Κρήτης. Αποτελούσαν την ακολουθία της μητέρας των θεών, της Ρέας ή Κυβέλης. Τους ονόμασαν «Δακτύλους» επειδή ήταν 5 τον αριθμό, όσα δηλαδή και τα δάκτυλα του ενός χεριού, ή επειδή ήταν πολύ επιδέξιοι στα χέρια, ιδίως ως προς την κατεργασία των μετάλλων, ή επειδή όταν τους γέννησε η μητέρα τους (που ήταν η Ρέα ή η Αγχιάλη) έμπηξε από τους πόνους του τοκετού τα δάχτυλά της στο χώμα, ή, τέλος, γιατί γεννήθηκαν από τη σκόνη που έριξαν πίσω τους με τα δάχτυλά τους οι τροφοί του Δία. Αναφέρονται και περισσότεροι από 5 Δάκτυλοι, μέχρι τον αριθμό 15. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, απλώς οι εκατό πρώτοι άνδρες που γεννήθηκαν ποτέ στην Κρήτη ονομάσθηκαν «Ιδαίοι Δάκτυλοι».

Οι Δάκτυλοι υποτίθεται ότι βρήκαν και κατεργάσθηκαν πρώτοι τον σίδηρο, ενώ κάποιες πηγές τους αποδίδουν και την καθιέρωση των Μυστηρίων. Σύμφωνα με την επικρατήσασα παράδοση, που τους ταυτίζει με τους Κουρήτες, στους Δακτύλους εμπιστεύθηκε η Ρέα τη φύλαξη του βρέφους της, του θεού Δία. Μία παράδοση των Ηλείων δίνει και τα ονόματα των 5: Ηρακλής (όχι ο συνώνυμος ήρωας), Παιωναίος, Επιμήδης, Ιάσιος και Ίδας. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν ο Ηρακλής. Οι 5 αυτοί Δάκτυλοι ίδρυσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως εξής: ο Ηρακλής πρότεινε στους άλλους 4 να κάνουν αγώνες δρόμου καθώς πρόσεχαν τον μικρό Δία για να διασκεδάσουν και λίγο. Μετά τη λήξη των αγώνων, ο Ιδαίος Ηρακλής στεφάνωσε τους νικητές. Στη συνέχεια, πρότεινε να τελούνται οι αγώνες αυτοί κάθε 5 χρόνια, όσοι ήταν και οι Ιδαίοι Δάκτυλοι. Πραγματικά, στην Ολυμπία υπήρχε ιδιαίτερος βωμός των Ιδαίων Δακτύλων. Ο Ιδαίος Ηρακλής λατρευόταν ιδιαίτερα στην Ολυμπία, στη Μεγαλόπολη, στις Ερυθρές και στις Θεσπιές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Πτέρας, ιδρυτής του δεύτερου ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, έδωσε το όνομά του στην πόλη. Για τον Ρίτσαρντ Πόκοκ, είναι ένας αρχαίος βασιλιάς της Κρήτης, ο Απτέρας, που έδωσε το όνομά του στην πόλη.
Τέλος, ένας άλλος θρύλος, που αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο τον 6ο αιώνα, λέει ότι ένας μουσικός διαγωνισμός έγινε ανάμεσα τις Μούσες και τις σειρήνες στο ναό των Μουσών. Στο τέλος αυτού του διαγωνισμού, οι Μούσες κέρδισαν και οι Σειρήνες, απογοητευμένες, απέσυραν τα φτερά τους. Τα άσπρα φτερά τους έπεσαν στον κόλπο της Σούδας και έτσι σχηματίζουν τα διαφορετικά νησάκια του κόλπου, που ονομάζονται Λευκά Νησιά. Οι σειρήνες, έμειναν χωρίς φτερά (άπτερες) και έτσι απέκτησε το όνομά της η πόλη.

Η παλαιότερη μνεία του ονόματος «Άπτερα», ως A-pa-ta-wa, βρέθηκε στην Κνωσό, σε ένα πινακίδα σε γραμμική Β του 13ου αιώνα π.Χ.. Ο όρος Άπταρα, δωρικής προέλευσης, εμφανίστηκε αργότερα, όταν οι Δωριείς έγιναν αφέντες του νησιού.
Είναι η δωρική μορφή που φαίνεται να κυριαρχεί στην Κρήτη, όπως φαίνεται από τα νομίσματα και τις επιγραφές που βρέθηκαν.

φωτό Αρχαίο Θέατρο των Απτέρων



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ICE--2

https://youtu.be/CNI3jyCPLck?si=aW5Lb6wpSjf9Luhd Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου