Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ (1854-1856)
Στον Κριμαϊκό πόλεμο συμμετείχαν και Έλληνες εθελοντές, όπου 1.000 άνδρες περίπου με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Πάνο Κορωναίο πολέμησαν στην πλευρά των Ρώσων κατά την πολιορκία της Σεβαστουπόλεως, καθώς και το Ελληνικό τάγμα του Μπαλακλάβα που συμμετείχε στην ομώνυμη μάχη και το οποίο αποτελείτο από Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή.
..........................................
Η πόλη Balaklava στην Κριμαία είναι η περιοχή της Σεβαστούπολης,η ιστορία των οποίων είναι πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή πόλη, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το γνωρίζουν. Αυτό το όνομα αναφέρεται στους δρόμους και τους σταθμούς του μετρό στην Ευρώπη και την Αμερική. Αυτή η γη κρατάει τα μυστικά των πολιτισμών και πολλές φορές αποφασίστηκε η τύχη ολόκληρων λαών.
........................................
Ήταν αυτό το χωριό που περιέγραψε ο Όμηρος στην Οδύσσεια ως τόπο διαμονής των λαιστρυγόνων, μυθικοί γίγαντες. Πολλοί μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας γεννήθηκαν εδώ.
Το πραγματικό του όνομα, το οποίο μεταφράζεται ως Balyk-Juve ("φωλιά ψαριών"), Balaklava (Κριμαία) έλαβε το 1475, όταν καταλήφθηκε από τους Τούρκους.
---------------------
Στον Κριμαϊκό Πόλεμο, η Μπαλακλάβα έγινε Αγγλική.στρατιωτική βάση, και οι Βρετανοί έχτισανανάχωμα. Βάζουν τον πρώτο σιδηρόδρομο στην Κριμαία, το τηλεγράφημα. Ήταν τότε που άρχισαν να αποκαλούν το λιμάνι "Little London". Πριν από το 1917 το ανάχωμα ονομάστηκε Αγγλικά. Κατά τη διάρκεια της τσαρικής Ρωσίας, οι πλούσιοι αριστοκράτες, ιδιαίτερα οι πρίγκιπες Γιούσπουφ και Γκαγκάριν, έχτισαν τα δικά τους. Μερικά από τα κτήρια διατηρούνται ακόμα.
--------------------------**************
[12] πλέων οὖν κατῆρε πρὸς Λαιστρυγόνας, καὶ ... τὴν ἑαυτοῦ ναῦν καθώρμισεν ἐσχάτως. Λαιστρυγόνες δ' ἦσαν ἀνδροφάγοι, καὶ αὐτῶν ἐβασίλευεν Ἀντιφάτης. μαθεῖν οὖν Ὀδυσσεὺς βουλόμενος τοὺς κατοικοῦντας ἔπεμψέ τινας πευσομένους. τούτοις δὲ ἡ τοῦ βασιλέως θυγάτηρ συντυγχάνει καὶ αὐτοὺς ἄγει πρὸς τὸν πατέρα. [13] ὁ δὲ ἕνα μὲν αὐτῶν ἁρπάσας ἀναλίσκει, τοὺς δὲ λοιποὺς ἐδίωκε φεύγοντας κεκραγὼς καὶ συγκαλῶν τοὺς ἄλλους Λαιστρυγόνας. οἱ δὲ ἦλθον ἐπὶ τὴν θάλασσαν καὶ βάλλοντες πέτροις τὰ μὲν σκάφη κατέαξαν, αὐτοὺς δὲ ἐβίβρωσκον. Ὀδυσσεὺς δὲ κόψας τὸ πεῖσμα τῆς νεὼς ἀνήχθη, αἱ δὲ λοιπαὶ σὺν τοῖς πλέουσιν ἀπώλοντο.Απολλόδωρου Επιτομή
**************************************
Πάνος Κορωναίος
Ο αντιστράτηγος Πάνος Κορωναίος ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός του 19ου αιώνα.
Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1809 περίπου. Ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία και διευθύνοντας το πυροβολικό τμήμα στο Υπουργείο των Στρατιωτικών μπήκε στην πολιτική. Το 1854 έλαβε μέρος στον πόλεμο της Κριμαίας επικεφαλής Ελλήνων εθελοντών με την Ελληνική Λεγεώνα. Μετά από πολλές περιπέτειες εκλέχτηκε από την Εθνική Συνέλευση το 1863 Υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση Ρούφου. Δεν πρόλαβε να υπηρετήσει, διότι με την έκρηξη του εμφύλιου το 1863 άλλαξε όλη η κυβέρνηση. Διορίστηκε ξανά Υπουργός Στρατιωτικών στην βραχύβια Κυβέρνηση του Κανάρη το 1864. Επικεφαλής και πάλι εθελοντών έλαβε μέρος στην επανάσταση της Κρήτης του 1866.
Απεβίωσε στις 17 Ιανουαρίου 1899.
ΠΗΓΗ... Ελληνικη Βικιπαίδεια
ιστολόγιο Χείλων
ΕΡΓΟ Ο Πάνος Κορωναίος καλεί τους Έλληνες να εκστρατεύσουν στο πλευρό της Ρωσίας, στην Σεβαστούπολη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου