Ανάρτηση το ζοφερό ετος 2021
Μεσσήνη Αρκαδική Πύλη 1903-1904
Η Μεσσήνη ήταν αρχαία πόλη της Μεσσηνίας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο σημερινό χωριό Αρχαία Μεσσήνη, που μέχρι το 2002, ονομαζόταν Μαυρομμάτι Ιθώμης.
Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε το χειμώνα του 370 π.Χ.-369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία. Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική επιρροή και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων. Χτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την αρκαδική Μεγαλόπολη, ώστε να αποκλειστεί η Σπάρτη από εχθρικά κράτη και να εκλείψει η επιρροή της έξω από τη Λακωνική.
Το τείχος που περιέβαλλε τη Μεσσήνη είναι εξαιρετικά μεγάλου μήκους (περίμετρος 9 χλμ.) και στην εποχή του Παυσανία ήταν ήδη εξ' ολοκλήρου λίθινο, πράγμα που του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς συνηθιζόταν η πλίθινη ανωδομή. Είχε δύο μνημειακές πύλες, την Αρκαδική (ή πύλη της Μεγαλόπολης) και τη Λακωνική. Σε τακτά διαστήματα ήταν ενισχυμένο με διώροφους λίθινους τετράγωνους και στρογγυλούς πύργους.
ΠΗΓΗ Βικιπαίδεια
Εντυπωσιακό μνημείο, σύμβολο ισχύος και δείγμα υψηλής οχυρωματικής τεχνικής η Αρκαδική Πύλη
Αποτελεί κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, χτισμένη με μεγάλες ασβεστολιθικές ορθογώνιες πέτρες, που προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Είναι κυκλική και ευρύχωρη, με δύο εισόδους, μία διπλή εσωτερική και μία εξωτερική. Η εσωτερική οδηγούσε σε λιθόστρωτο δρόμο με κατεύθυνση την Αγορά της πόλης και η εξωτερική σε δρόμο, που κατέληγε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, Μεγαλόπολη. Δεξιά και αριστερά της εξωτερικής εισόδου της Αρκαδικής Πύλης υπάρχουν δύο τετράγωνοι προστατευτικοί πύργοι σε επαφή με την κυρίως κατασκευή της πύλης, η οποία έχει κυκλική κάτοψη.
Στον εσωτερικό, κυκλικό χώρο της Αρκαδικής Πύλης είχαν στηθεί ερμαϊκές στήλες, καθώς ο θεός Ερμής είχε και την ιδιότητα του προστάτη των πυλών. Τις στήλες αυτές είχε δει ο περιηγητής Παυσανίας. Πάνω από την βόρεια κόγχη του Ερμή υπάρχει η επιγραφή: «Κόιντος Πλώτιος Ευφημίων επεσκεύασεν».
Έξω από την Αρκαδική Πύλη αποκαλύφθηκε πρόσφατα συστάδα ταφικών μνημείων, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου, 3ου και 4ου αι. μ.Χ. για τον ενταφιασμό των επιφανών οικογενειών της πόλης.( ΠΗΓΗ terrabook)
-----------
Σημείωση για την φωτογραφία:
Messene: Arcadian gate, 1903-1904 Creator: Dr Richard C. Caton. The image may come from an Easter cruise of the Hellenic Messene: Arcadian gate, 1903-1904 Travellers Club on the S.Y. Argonaut ca. 1903-1904. British School at Athens
Οπου φωτογράφος ήταν ο Dr Richard C. Caton,
(1842, Bradford - 1926), του Λίβερπουλ της Αγγλίας, ήταν Βρετανός παθολόγος, φυσιολόγος και Λόρδος Δήμαρχος του Λίβερπουλ, ο οποίος ήταν κρίσιμος στην ανακάλυψη της ηλεκτρικής φύσης του εγκεφάλου και έθεσε τα θεμέλια για τον Hans Berger να ανακαλύψει τη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον ανθρώπινο εγκέφαλο
Όπου τα εγκεφαλικά κύματα -Α-
"Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ συμβάλλουν στη δημιουργική επίλυση ενός προβλήματος, την επιταχυνόμενη εκμάθηση, την ανύψωση της διάθεσης και την μείωση της πίεσης και του άγχους. Οι διαισθητικές ιδέες, οι δημιουργικές «ενέργειες», η έμπνευση, το κίνητρο, και οι ονειροπολήσεις χαρακτηρίζουν τα άλφα κύματα. Αυτά τα κύματα είναι ταυτόχρονα τόσο σε μία χαλαρωμένη κατάσταση, όσο και σε εγρήγορση. Επομένως, παρέχουν μια γέφυρα μεταξύ των συνειδητών και των ασυνειδήτων ή/ και υπερσυνειδητών μυαλών μας."
με τα άνωθεν ελύθη η απορία γιατί ο Dr Caton
" Επίσης, ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για τα κλασικά, δίνοντας μια διάλεξη στο Royal Institution του Λονδίνου, το 1898, σχετικά με το θέμα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αρχαιολόγους που αποκρυπτογράφησαν επιγραφές και αποκατέστησαν κτίρια όπως ο Ναός του Ασκληπιού στην Επίδαυρο . Το 1904, έδωσε την πρώτη του διάλεξη στο Royal College of Physicians σχετικά με το θέμα της πρώιμης αιγυπτιακής ιατρικής . "
ΔΕΝ αποτελεί άκρατο ελληνοκεντρικό φανατισμό
ότι οι σημαντικοί επιστήμονες του προηγούμενου αιώνα θεμελίωσαν τις έρευνες στους πρωτοπόρους Ελληνες
Θυμίζω την μέθοδο της εγκοίμησης του Ασκληπιού
και μία προσωπική αναφορά
Ένας παλιός γιατρός του Ναυπλίου
εκπαίδευε νοσηλευτές \το μάθημα συνήθως γινόταν στο Θέατρο του Ασκληπιού δλδ στο θέατρο της Επιδαύρου
επειδή αξίωμα ήταν
....Η ιατρική είναι κυρίως η εφαρμογή των θεραπευτικών κανόνων σε κάθε ασθενή με διαφορετικό τρόπο που σε οδηγεί η φυσικη-η ψυχική κατάσταση και η δομή του χαρακτήρα του κάθε ασθενούς........
.....Οι ασθένειες θεραπεύονται με τρόπους αριθμητικά ανάλογους όσοι είναι οι άνθρωποι....
Προσθέτοντας οτι η μαζική και ομαδική οδηγία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ, είναι κεφαλική οριζόντια εκκαθαριστική γραμμή αντιιατρική μέθοδος, κάτι σαν το κεφαλικό φόρο στην οικονομική ζωή....
άκλιτον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου