Μέτσοβο 1950 φωτογραφία Τάκης Τλούπας
Και η πορεία του μαλλιωτού(η κάπα) στο διάβα των χιλιετηρίδων του ελληνικού πολιτισμού
Το ύφος του μικρού λες και είναι ολη η ελλάδα
......................................
Η πορεία του μαλλιωτού μέσα στον χρόνο
1----ΠΑΠΠΟΣΙΛΗΝΟΣ
Ο γηραιότερος του θιάσου των Σιληνών, δάσκαλος του Διονύσου στην οινοποσία σύμφωνα με τους Ορφικούς Ύμνους, ο Παπποσιληνός φοράει τον ολόσωμο "μαλλιωτό χιτώνα" με τις άσπρες τρίχες και κουβαλάει στην πλάτη τον οξυπύθμενο αμφορέα με το κρασί.
Λεπτομέρεια καλυκωτού κρατήρα, ίσως αναπαράσταση ηθοποιού.
Άγνωστη προέλευση, 375-350 π.Χ.
Συλλογή Εμπεδοκλέους.
Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Αγγείων
PAPPOSILENOS
The oldest of the gang of Silenoi, tutor of God Dionyssos in wine-drinking according to the Orphic Hymns, Papposilenos wears his body stocking tufted with white hair (malliotos chiton) and carries his pointed amphora with wine.
Detail of a calyx crater, perhaps a representation of an actor.
Unknown provenance, 375-350 BC.
Empedokles Collection.
Athens, National Archaeological Museum, Vase Collection
-----------------------------------
2--Ποιος είναι ο θεός Σιληνός, που ανακαλύφθηκε στην αγορά της Πέλλας "...εν τούτοισι και ο Σιληνός τοίσι κήποισι ήλω, ως λέγεται υπό Μακεδόνων. υπέρ δέ των κήπων όρος κείται Βέρμιον ούνομα, άβατον υπό χειμώνος, ενθεύτεν δέ ορμώμενοι, ως ταύτην έσχον, κατεστρέφοντο και την άλλην Μακεδονίην". Το απόσπασμα από το 8ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου, περιγράφει το αδιάβατο Βέρμιο, πάνω από τους κήπους του Φρύγα βασιλιά Μίδα, όπου πιάστηκε με παγίδα ο Σιληνός, θεότητα του κρασιού, που θεωρείται μάλιστα ότι ανέθρεψε τον Διόνυσο.
Ο Σιληνός, έχει ύψος περίπου 175 εκ. Δεν θα μπορούσε να πει κανείς, πως πρόκειται για άνδρα ιδιαίτερης ομορφιάς. Χαρακτηριστική είναι η μακριά γενειάδα του. Η εικόνα αυτή, τουλάχιστον, προκύπτει από το μαρμάρινο άγαλμα, που βρέθηκε στην πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ, στην αγορά της Πέλλας.
"Κατά την έρευνα στη βόρεια στοά της Αγοράς της Πέλλας, εντοπίστηκε μαρμάρινο άγαλμα φυσικού μεγέθους σε πολλά τμήματα, που συγκολλούνται. Απεικονίζεται όρθια ανδρική γενειοφόρος μορφή. Φορά δορά και φέρει ενδρομίδες. Διατηρούνται σποραδικά υπολείμματα χρωμάτων. Η μορφή με πιθανότητα ανήκει στον κόσμο του Διονύσου (Σιληνός)" αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την ανακάλυψη της ανασκαφής. Η αγορά της Πέλλας είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα, σε μέγεθος, στην οικουμένη, καθώς εκτείνεται σε 72.000 τ.μ. και καταλαμβάνει το κέντρο του απόλυτα ορθοτομημένου ρυμοτομικού σχεδίου της πρωτεύουσας των Μακεδόνων Βασιλέων" σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη του αγάλματος έγινε "στη βόρεια πτέρυγα του στωικού οικοδομήματος, με κιονοστοιχία γύρω στα 207 μέτρα της βόρειας πτέρυγας της αγοράς". Το άγαλμα έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.-
---------------------------------
πιάνονται και οι θεοί σε παγίδες και τους ακολουθά ο αναστοχασμός για τα θνητά και τα αθάνατα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου