Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Το ταξίδι του Μεγάλου Αλέξανδρου στους ουρανούς(απεικόνιση στη Pala d’ Oro)



Το ταξίδι του Μεγάλου Αλέξανδρου στους ουρανούς(απεικόνιση στη Pala d’ Oro)
H Pala d’ Oro είναι ένα antependium (είδος μετόπης) που βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Σήμερα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και ολοκληρωμένα έργα που εκπέμπουν το σελάγισμα (ακτινοβολία, λάμψη) της δεξιοτεχνίας της βυζαντινής χρυσοχοΐας της εποχής των Κομνηνών.
Το 1102, ο Δόγης της Βενετίας Faliero Ordelafo παράγγειλε το κάτω μέρος της Pala d’ Oro στους τεχνίτες του σμάλτου των αυτοκρατορικών βυζαντινών εργαστηρίων της Κωνσταντινούπολης. Το επάνω μέρος της Pala d’ Oro λεηλατήθηκε από τους σταυροφόρους της Δ’ σταυροφορίας από την Κωνσταντινούπολη και προερχόταν από την Ιερά Μονή του Παντοκράτορος, όπου θάβονταν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες. Το 1343, ο Δόγης της Βενετίας Andrea Dandolo διέταξε τα δύο μέρη να συνενωθούν σε ένα πλαίσιο και να διακοσμηθούν με τους πολύτιμους λίθους που κι αυτοί ήταν αποτέλεσμα της λεηλασίας της Κωνσταντινούπολης.

----------------------------------------------------

σχόλια

----------Και αυτός ο τυφλός δόγης Δάνδολος έχει σαρκοφάγο μέσα στην Αγιά Σοφιά την οποίαν διατήρησαν οι Τούρκοι κατακτητές, προφανώς είς ενδειξιν ευγνωμοσύνης για την αποδυνάμωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από αυτόν τον επικεφαλής της σταυροφορίας το 1204.-


--------Υπήρξε μια διαρκής προσάρτηση εδαφών και προσηλυτισμός χριστιανών στο Ισλάμ η οποία είχε σημαντικούς σταθμούς το Ματζικέρτ, Μυριοκεφαλο και άλλες μικρότερες ήττες έως ότου οι Λατίνοι δώσουν το χτύπημα στο κεφάλι της αυτοκρατορίας.
Και όπως γνωρίζετε οι Οθωμανοί περισσότερο με την εκμετάλλευση της παρακμής των θεσμών και αρχόντων του Βυζαντίου το κατέκτησαν παρά με την πολεμική τους ανωτεροτητα.




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Akliton New Age Αλληλοδιαδοχές ----

~~~~14~~~~ Διαπερνώντας -μετά τον παγετό-τα δύσβατα και ακαθόριστα λόγω μεγάλου ὀγκου παγωμένης λάσπης,  καταπιαστήκαμε στην καταγραφή της ν...