Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Η θεσμοθέτηση της "τρύπας της μνήμης" 2014

ανάρτηση 4--11--2014
Η θεσμοθέτηση της "τρύπας της μνήμης"
Τρείς δεκαετίες μετά το έτος σταθμό του Τζορτζ Όργουελ η Ευρωπαϊκή Ένωση φρόντισε να θεσμοθετήσει μια σύγχρονη «Τρύπα της Μνήμης», στην οποία πολίτες αλλά και επιχειρήσεις θα μπορούν να «καταστρέφουν» στοιχεία για το παρελθόν τους. Το περίφημο «δικαίωμα στη λήθη – right to be forgotten», που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποχρεώνει την Google και όλες τις μηχανές αναζήτησης που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, να αφαιρούν –κατόπιν αίτησης ενός χρήστη – οποιαδήποτε σύνδεση σε πληροφορίες που αφορούν παλαιότερες πράξεις του. Θεωρητικά η αρχική πληροφορία δεν χάνεται (αν λόγου χάρη έχει δημοσιευτεί σε μια εφημερίδα παραμένει στο αρχείο ή στο site της) αλλά καθίσταται πλέον πολύ δύσκολο έως αδύνατο για έναν χρήστη να την αναζητήσει μέσω του διαδικτύου. Σε μια εποχή που το να εμφανίζεσαι στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης καθορίζει το αν υπάρχεις η όχι, το δικαίωμα στη λήθη μπορεί να μετατραπεί στο όνειρο κάθε αναθεωρητή της ιστορίας. Θεωρητικά αμφισβητεί ένα από τα βασικότερα προτερήματα του Ιντερνετ, που ήταν η δυνατότητα κάθε χρήστη να έχει άμεση πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα – είτε αυτά αφορούν περασμένους αιώνες ή περασμένες εβδομάδες.
(έχουν αφαιρεθεί πολλές σελίδες της ιστορίας μας αλλά χρήζει ειδικής έρευνας για να θεμελιωθεί
αναζητώντας πρόσωπα που αναφέρονται σε ποίηση μου είναι αδύνατον να βρω πλέον στοιχεία ειδικά πρόσωπα που αναφέρονται σε παλαιότερες εποχές)
αυτά τα δημοκρατικά στον χαρούμενο και ματριξ κόσμο μας
__________________________________________________________________________




«Έπειτα από μια περίοδο σκοταδισμού, διασχίζουμε μήπως μονοπάτια φωτερής απάτης;».------Φερνάντο Αραμπάλ------

________________________________________________________________________

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
«Δεν αρκεί ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτό πασχίζαμε ανέκαθεν. Μα ο κόσμος αλλάζει και χωρίς εμάς. Πρέπει λοιπόν, επίσης, να ερμηνεύουμε τον κόσμο. Ακριβώς για να τον αλλάξουμε. Ώστε ο κόσμος να μην αλλάζει χωρίς εμάς. Και για να μην οδηγηθούμε στο τέλος σ’ ένα κόσμο χωρίς εμάς.»
Από τη γραφίδα του ανθρώπου που συνδέθηκε, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, με το χειρόγραφο-ζαμπόν






Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ICE-2

2019  Κλαψούρες και φιλανθρωπίες για τους φτωχούς, γιορτινές μέρες, με σκοπό το εσωτερικό ξεκάρφωμα -είναι ύβρις. Η βίαιη φτώχεια αποτελεί ε...