Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Νεστάνη Μαντινείας (Αρκαδία)
















Νεστάνη Μαντινείας (Αρκαδία)
Η όμορφη Νεστάνη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Αρτεμίσιου όρους σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από την Τρίπολη. Είναι ο οικισμός που υποδέχεται στην Αρκαδία, πρώτος αυτός, τον ταξιδιώτη καθώς έρχεται από Αθήνα. Το όνομα Νεστάνη προέρχεται από τη λέξη «νόστος» και σημαίνει βέβαια την ανάγκη για επαναφορά του ξενιτεμένου στη γενέθλια γη. Είναι ένας αμφιθεατρικός οικισμός με όμορφη πλατεία, πολλά πλατάνια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Στο πίσω μέρος του χωριού υπάρχει ο απότομος και αινιγματικός Γουλάς. Είναι ένα μοναδικό ύψωμα που φιλοξενεί το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπήκοου και ίσως και αρχαίο ιερό της Δήμητρας. Στο λόφο γίνεται με ενθουσιασμό ο εορτασμός της χάρης του Αγίου Γεωργίου, απηχώντας με βεβαιότητα τις αρχαίες τιμές στη χάρη της Δήμητρας. Η ακρόπολη της Νεστάνης είναι πανάρχαια. Τα τείχη της και ο πύργος, τα σωζώμενα δηλαδή σήμερα μέρη, είναι πελασγικά.
Ο περίβολος του τείχους έκλεινε στην αγκαλιά του κοντά έξι στρέμματα. Κατά διαστήματα η τοιχοποιία διεκόπτετο από άλλους πύργους. Πέντε μεγάλοι ογκόλιθοι στην κορυφή του λόφου μαρτυρούν την ύπαρξη σπουδαίου αρχαϊκού ανακτόρου. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες αρκαδικές θέσεις. Η μικρή πολιτεία εντός των τειχών άκμασε ανάμεσα στον 5ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. Υπήρχε σε μικρή απόσταση σπουδαίο ιερό της Δήμητρας. Στους πρόποδες του λόφου μαρτυρείται η κρήνη του Φιλίππου.

---------------------------------------------------------------


Κεφαλή Αρτέμιδος Κεφαλή της Αρτέμιδος. Βρέθηκε στο ιερό της Δέσποινας, στη Λυκόσουρα της Αρκαδίας. Λείπει το πάνω τμήμα στο πίσω μέρος του κρανίου. Αποκρούσεις υπάρχουν στη μύτη, στο στόμα και στο αριστερό μάγουλο. Με γύψο έχει συμπληρωθεί ένα τμήμα του μετώπου και των μαλλιών πάνω από το δεξί μάτι. Η θεά φέρει στεφάνη. Στις οπές που διακρίνονται στα αυτιά και στους κροτάφους θα στερεώνονταν πρόσθετα μετάλλινα κοσμήματα. Τα μάτια ήταν ένθετα. Ο κορμός και τμήματα των άκρων της Aρτέμιδος φυλάσσονται στο Μουσείο της Λυκόσουρας. Ύψος: 0,48 μ.

Το διαβάσαμε από το: Λυκόσουρα, μια πόλη που αλλάζει το πλαίσιο της (προ)ιστορίας 
________________________________________


Την ανάρτηση την έκανα υπενθυμίζοντας την Αρκαδική προέλευση της Δήμητρας. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει ιερό της θεάς Δήμητρας στην Νεστάνη, Ειρήνη.Το πρόσωπο που ανάρτησα θυμίζει τα ευρήματα της Λυκόσουρας. Η Λυκόσουρα είναι η αρχαιότερη πόλη του πλανήτη

Η Λυκόσουρα ήταν αρχαία αρκαδική πόλη.
Ιδρύθηκε από τον Λυκάονα [1] πρώτο βασιλιά των Αρκάδων και γιο του Πελασγού και ήταν η πρωτεύουσα των Αρκάδων μέχρι ο Κλείτωρ να την μεταφέρει στον Κλείτορα. Θεωρούταν η ιερότερη και παλιότερη πόλη της Αρκαδίας, μάλιστα όπως αναφέρει ο Παυσανίας ήταν η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος, παλαιότερη όλων των πόλεων σε γη και νησιά, δηλαδή η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη[2].
Σύμφωνα με τον Παυσανία, πριν τον Λυκάονα και την ίδρυση της Λυκόσουρας οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο και σε σπήλαια αφού ο πατέρας του Λυκάονα, Πελασγός, τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες και να φοράνε δέρματα ζώων ως ρούχα[3]. Ήταν από τις αρκαδικές πόλεις που εποίκησαν την Μεγαλόπολη[4]. Στην Λυκόσουρα υπήρχε ναός της Δέσποινας στον οποίο λατρεύονταν πολλοί θεοί και όχι ένας όπως συνηθιζόταν, και ομώνυμο άλσος, επίσης ιερό του Πανός και της Αθηνάς.
Σήμερα η αρχαία πόλη ανασκάπτεται και ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη. Έχουν βρεθεί το αρχαίο τείχος, το ιερό της Δέσποινας, λείψανα λουτρών και πολλών κτιρίων.

Λυκάων δὲ ὁ Πελασγοῦ τοσάδε εὗρεν ἢ ὁ πατήρ οἱ σοφώτερα: Λυκόσουράν τε γὰρ πόλιν ᾤκισεν Παυσανία, Αρκαδικά

Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης-----Περιγραφή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τρίπολης στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές αρχαίων θέσεων στην Αρκαδία. Περιλαμβάνει νεολιθικά και πρωτοελλαδικά αντικείμενα και σκεύη από πρόσφατες ανασκαφές στο Σακοβούνι Καμενίτσας, καθώς και πλούσια συλλογή Υστερομυκηναϊκών και Υπομυκηναϊκών Χρόνων από το Παλαιόκαστρο της Γόρτυνας. Εκτίθενται ακόμα ευρήματα Γεωμετρικών χρόνων από νεκροταφεία της Μαντινείας και κεραμική, γλυπτική και ανάγλυφα Αρχαϊκών μέχρι Ρωμαϊκών χρόνων από περιοχές της Αρκαδίας. Ξεχωρίζει η μοναδική στην Ελλάδα συλλογή των λατρευτικών ειδωλίων των Πρωτοελλαδικών χρόνων από το Σακοβούνι, όπως και το ομόγλυφο καθήμενο άγαλμα θεάς (ίσως η Αθηνά) από την Ασέα και τα ευρήματα της 15ετούς ανασκαφής στην Έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας. Υπάρχουν επίσης ευρήματα Παλαιοχριστιανικών και Πρώιμων Βυζαντινών χρόνων.

Η Νεστάνη σημαίνει την επιθυμία του ανθρώπινου νόστου.

Πηγή: ΑΣτάικου
 Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ICE-2

κάποτε θα μιλήσουν όλα τ άλλα ως υπόλοιπα η άμμος ένας βράχος το ανυποχώρητο κύμα μιά πέτρα ένας λίθος ένα κλαδί το αγκάθι και η εξέδρα του ...