Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ, το αρχαίο γυμνάσιο











ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ, το αρχαίο γυμνάσιο
Το Κυνόσαργες ονομάστηκε έτσι λόγω της παράδοσης του άσπρου (<<άργος>>) σκυλιου που κατά τη διάρκεια θυσίας στον Ηρακλή άρπαξε τους μηρούς του ζώου. Μετά απ'αυτό, οι Αθηναίοι, ύστερα από χρησμό που είχαν πάρει απ'το Μαντείο των Δελφών, ίδρυσαν στο χώρο αυτο ένα ιερό προς τιμήν του Ηρακλή προκειμένου να εξιλεωθούν. Το ιερό αυτό ονομάστηκε Κυνόσαργες.
(Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο σκύλος καταδιωκόμενος έφτασε στο σημείο αυτό και εγκατέλειψε τους μηρούς του ζώου, άρα <<κυνός άργος>> είναι εκεί που σταμάτησε, βράδυνε ο σκύλος)
Το Κυνόσαργες ήταν ένα απ' τα τρια ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών που ιδρύθηκαν τον 6ο π.Χ αιώνα σε μικρή από την πόλη απόσταση. Τα άλλα δύο ήταν το Λύκειο και η Ακαδημία.
Το Κυνόσαργες ήταν ένα από τα τρία σπουδαιότερα Γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας. Βρισκόταν εκτός των τειχών στα νότια της πόλης, στην αριστερή όχθη του ποταμού Ιλισού , στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το σχολείο μας, το 6ο ΓΕΛ της Αθήνας. Εκεί γυμνάζονταν οι νέοι που ένας από τους γονείς τους δεν ήταν Αθηναίος . Ο πιο γνωστός μαθητής του γυμνασίου ήταν ο θριαμβευτής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ,ο Θεμιστοκλής. Το Κυνοσαργες εξάλλου ηταν η εδρα της περίφημης φιλοσοφικής σχολής των Κυνικών.
Στο Γυμνάσιο του Κυνοσάργους φοιτούσαν νέοι που δεν ήταν και οι δύο γονείς τους γνήσιοι Αθηναίοι.Εκεί γυμναζόταν ο Θεμιστοκλής, γιατί η μητέρα του ήταν θρακικής ή καρικής καταγωγής. Λέγεται ότι ο Θεμιστοκλής έκανε πολλές προσπάθειες για να πείσει τους <<γνήσιους>> Αθηναίους νέους να έρθουν στο Κυνόσαργες κι έτσι να εξαλειφθεί αυτή η διάκριση.
Μέχρι εδώ, στο Ηράκλειο του Κυνοσάργους, είχε φτάσει ο αθηναϊκός στρατός μετά τη μάχη του Μαραθώνα και τους διέκριναν οι Πέρσες από τα ανοιχτά του παλαιού Φαλήρου από όπου οι νοτιοανατολικοί του Ολυμπιείου λόφοι είναι ορατοί.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, κοντά στο Κυνόσαργες, στην αριστερή όχθη του Ιλισσού, είχε ταφεί ο ρήτορας Ισοκράτης.
Τέλος, στο αρχαίο Κυνόσαργες δίδασκε ο φιλόσοφος Αντισθένης τo oποίος εκεί ιδρυσε την περίφημη φιλοσοφική σχολή των Κυνικών από το όνομα του γυμνασίου.
Πηγές:"Το Γυμνάσιο του Κυνοσάργους" Ι.Τραυλός ,στά"Αρχαιολογικά ανάλεκτα εξ Αθηνών" Τεύχος 1 ,1970
"Μνημειακή Τοπογραφία της Αρχαίας Αθήνας" Αντώνης Μαστραπάς, εκδόσεις Καρδαμίτσα
Εγκυκλοπαίδεια "Ηλιος"
Σχολικό βιβλίο Αρχαίων Α Λυκείου
Εργασία 6o ΓΕΛ Αθήνας
----------------------------------------------
φωτό Kynosarges: Ionic capital from the Gymnasium,1896
Part of a series of images from the British School at Athens excavations at Kynosarges



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ICE--2

Επαναφορά στην χιόνα Η ησυχία της άηχης πτώσης των νιφάδων δίνει την δυνατότητα της επιδιωκόμενης νηφαλιότητας Ενταση της παρατήρησης μέσω τ...