Παλαιολόγεια Αναγέννηση
Την περίοδο κατά την οποία στη γειτονική Ιταλία ξεκίνησε η Αναγέννηση, ο βυζαντινός πολιτισμός φτάνει στον Μυστρά σε ιδιαίτερα επίπεδα ακμής και ωριμότητας.
Καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι συρρέουν στην καστροπολιτεία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μοναδική πνευματική αναγέννηση, κυρίως στην αγιογραφία, αλλά και στην αρχιτεκτονική.
Εκδηλώνεται σε εποχή πολιτικής παρακμής, παράλληλα με μια εντυπωσιακή άνθηση των άλλων τεχνών και των γραμμάτων.
Χαρακτηριστικό της, μεταξύ άλλων, είναι η επιστροφή σε αξίες της κλασικής αρχαιότητας, η οποία εκφράζεται με νατουραλιστική αναπαράσταση του φυσικού κόσμου, αλλά και με αποτύπωση του συναισθηματικού κόσμου στις μορφές.
Πρόκειται για ένα είδος «πνευματικού ρεαλισμού», όπου το ορθόδοξο ήθος αποτυπώνεται μέσα από τον παλμό της ζωής και την κίνηση.
Χαρακτηριστικά είναι και ο πλούτος των χρωμάτων, η δύναμη του σχεδίου και η κατάκτηση της τρίτης διάστασης (του βάθους) στο τοπίο και στα κτήρια.
Η βραχύβια αυτή αναγέννηση της τέχνης έδωσε μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπογραφίες και μνημειακές συνθέσεις της εποχής στον ελλαδικό χώρο αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια.
Στον Μυστρά έχουμε κορυφαία δείγματα αυτής της εκλεπτυσμένης και κομψής τέχνης, που κατάγονται κατευθείαν από τα καλύτερα πρότυπα της Κωνσταντινούπολης.
Χαρακτηριστικές από αυτή την άποψη είναι συνθέσεις όπως «Ο άγγελος από τη Δευτέρα Παρουσία» στο νάρθηκα και «Οι άγγελοι του Χριστού εν δόξη» στο διακονικό της Μητρόπολης, «Οι άγγελοι-καρυάτιδες που κρατούν τη Δόξα του Χριστού» στο νοτιοδυτικό παρεκκλήσιο της Οδηγήτριας, «Η γέννηση του Χριστού», η «Βάπτιση», ο τρούλος με τον Παντοκράτορα και τους Προφήτες στην Περίβλεπτο, η «Βαϊοφόρος», η «Έγερση του Λαζάρου» και η «Γέννηση» στην Παντάνασσα.
Τιμητικά η κάτωθι σημείωση εις μνήμην του αείμνηστου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑἸΚΟΥ
που είχε επισημάνει στην ανάρτηση περί Παλαιολόγειας Αναγέννησης
Για περισσότερα τον 5ο τόμο της Ιστορίας της Βιλιοθήκης στο Δυτικό Πολιτισμό. Από τον Πετράρχη έως τον Μιχαήλ Άγγελο. Του φίλου και συγγενή σου Κ.
(δημόσιος δικός του σχολιασμός προς εμέ,σχετικά με την Παλαιολόγεια Αναγέννηση
ο αείμνηστος Κωνσταντίνος είχε προλάβει να ολοκληρώσει το όνειρό του σχετικά με ιστορικά αρχεία και τέχνη ψηφιοποιώντα τα
Η ιερότητα των Εξοδιτών τον συνόδευε και ειδικά με τους Εξοδίτες Στάϊκους
αυτά τιμής ένεκεν
και θα ανατρέξω με το Θέλημα Θεού στις εκδόσεις του)
_________________________________________________________________________________________
Μυστράς
Ο τρούλος της Ευαγγελίστριας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου