Τα όνειρα της Αρσινόης
Η Νόη, οπως την φώναζαν στις Καμάρες του Ψηλορείτη, είχε γεννηθεί στα Ανώγεια και νυφούλα έγινε στις Καμάρες έχοντας άντρα βοσκό προκομένο με μεγάλη αγάπη για την Αρσινόη του
Η Νοη ήταν καλλιτέχνης . Ζωγράφιζε τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτικού της , ζωγράφιζε πέτρες, έκανε και ξυλογλυπτική και έβλεπε όνειρα γεμάτα ...τέχνη
Εβλεπε την αδελφή της, που ζούσε στ Ανώγεια να διασχίζει με μικρή βαρκούλα ένα ποτάμι, που περνούσε-λέει--μέσα από τις Καμάρες
και κατέβαινε την κατηφοριά του Ψηλορείτη μέχρι το βόρειο Κρητικό στα πόδια του βουνού
Πάφλαζε ο ποταμός -λέει-και η αδελφή της την χαιρετούσε και η Νόη έτρεχε να την ξαναδεί στην κάτω στροφή, και χάνονταν εκεί και τότε έβαζε τα δυνατά της να κατεβεί τον Ψηλορείτη να την πάρει αγκαλιά πριν η θάλασσα την αρπάξει
Το όνειρο επαναλαμβανόταν
Τότε βάλθηκε να το χρωματίσει
Εγινε λοιπόν ο ποταμός γεμάτος τρεχούμενα λουλούδια , έρωντες και φλισκούνια, η βάρκα πετούσε πάνω από τα νερά και βαστιόταν με σκοινιά από τα σύννεφα Οπότε γλύτωνε την απότομη πτώση η αδελφούλα της
Και ετσι το όνειρο απλωνόταν σα ένας καμβάς που χωρούσε όλη την Κρήτη, αναλόγα με την τεχνη της Νόης
Η Νόη μας άφησε πριν λίγα χρόνια
Βαριά η σκιά της απουσίας της
Σας αρέσει το λιμοντσέλο;; Εμένα πολύ !
Η πρώτη αναφορά στο λιμοντσέλο έγινε το 1900 στο Κάπρι, όπου όλοι είχαν γοητευτεί από το χωνευτικό ποτό της Maria Antonia Farace, που το έφτιαχνε με την ιδιαίτερη τοπική ποικιλία λεμονιών Sfusato. Αυτά τα λεμόνια τα έφεραν ναυτικοί από τη Μέση Ανατολή και το χαρακτηριστικό τους είναι πως έχουν δυνατό άρωμα και χαμηλή οξύτητα, γι’ αυτό οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν στις σαλάτες ή τα σερβίρουν σαν πρωινό φρούτο. Το λιμοντσέλο είναι το λικέρ της Ιταλίδας γιαγιάς, το δυναμωτικό πρωινό ποτό των ναυτικών, το τρατάρισμα των καλόγερων στα μοναστήρια. Με το λαμπερό του χρώμα και την εθιστική γεύση του, έγινε το αγαπημένο επιδόρπιο σε όλο τον κόσμο.
Η συνταγή όμως για το αυθεντικό λιμοντσέλο θέλει αυστηρά τα βιολογικά ακέρωτα λεμόνια της περιοχής και υπομονή για να ωριμάσουν γεύσεις και αρώματα. Χρησιμοποιείται μόνο η φλούδα τους, οπότε πρέπει να είναι βιολογικά και καθαρό αλκοόλ, έτσι ώστε να μην παγώνει όταν μείνει στην κατάψυξη. Το πρώτο στάδιο με τις φλούδες μέσα στο αλκοόλ διαρκεί ένα μήνα. Μετά προσθέτουν το σιρόπι και έξτρα αλκοόλ ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός και τα αφήνουν για ένα μήνα ακόμα και, αφού το φιλτράρουν, το διατηρούν στην κατάψυξη. Πολλές συνταγές προτείνουν λιγότερο χρόνο στα δύο αυτά στάδια, όμως η αυθεντική ιταλική συνταγή απαιτεί αυτές τις προδιαγραφές σε υλικά και χρόνους για το καλύτερο αποτέλεσμα.
______________________________________________________________________________________________
Σύντομο
...............
Πανσέληνος καιρός
τρελός
και στη στεγη πετεινάρι
άκλιτον
φωτό
Mario Cattaneo - Vicoli di Napoli, anni '50
______________________________________________________________________
Εν Κρήτη
" Το καράβι κύλησε σαν φτερό απαλό
Δεν είχε κόσμο πολύ και άλλωστε οι συνταξιδιώτες τα τελευταία χρόνια περισσότερο στοχάζονταν κατά μόνας και δεν χωράτευαν μήτε γελούσαν τρανταχτά.
Παράξενο αλλά πανέμορφο ότι ξέσπασε μια πελαγίσια ορμητική βροχή
και οι επιβάτες δεν μετακινηθηκαν
παρά σηκώθηκαν από τις θέσεις σου
στρέψαν το πρόσωπο στ ανοιχτά και αφέθηκαν ασκεπείς στη βροχή και στης θάλασσας την κυματιστή ριπή
Ενας ηλικιωμένος από την Κίσσαμο--καθως μας είπε -ξεκίνησε τις μαντινάδες
Το φεγγάρι βούτηξε στο καράβι κι ο σύντεκνος αναπόλησε το Κεδρόδασος
"Το χετε δει το βράδυ με φεγγάρι;;
Είναι τοπίο παράξενο
Μες την σιγαλιά οι κέδροι σμίγουν τα κλαδιά
αηδόνια, τρυγόνια, καναρίνια κι εξωτικά πουλιά κελαηδουν πριν την ώρα τους την χαραυγή
Τότε όπως επαέ, βουβοί μιλάμε με τα δεντριά"
Φυσικά τον πίστεψα μέχρι κεραίας
Αλλωστε έχετε δει την Σούδα το βράδυ;;
Είναι το τοπίο κοινό
Ομως κάστρο παλιακό ενετικό και τρομερό σηκώνει το πλατύ μέτωπο και εσυ ρέεις ήδη Κρήτη
Κάπου είχα διαβάσει ότι
"Την Κρήτη ή της ερωτεύεσια ή δεν την ξέρεις.."
(ΣΗΝ Γραμβούσα Σούδα Σπιναλόγκα τα τρομερά των Ενετών καστρα. Θρύλοι και μύθοι καθισμένοι στου χρόνου τα κλαδιά κάνουν την διαφορά)
φωτό Pierre Auradon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου