Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Η οικογένεια Καρυωτάκη










Η οικογένεια Καρυωτάκη
Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη 30 Οκτωβρίου 1886 γιος του νομομηχανικού Γεωργίου Καρυωτάκη και της Αικατερίνης το γένος Σκάγιαννη. Είχε μια αδερφή και έναν αδερφό. Παρακολούθησε εγκλύκλια μαθήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας λόγω των συνεχών μεταθέσεων του πατέρα του. Το 1913 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στα Χανιά, όπου συνδέθηκε συναισθηματικά με την Άννα Σκορδούλη (δεσμός που κράτησε ως το 1922). Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε το 1917.
Στις αρχές του 1919 προσπάθησε να λειτουργήσει προσωπικό δικηγορικό γραφείο χωρίς επιτυχία. Τον ίδιο χρόνο στρατεύτηκε και τον Οκτώβριο διορίστηκε υπουργικός γραμματέας Α΄ στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε ως τον Φλεβάρη του 1920. Τον ίδιο χρόνο μετατέθηκε στην Άρτα. Ακολούθησαν μεταθέσεις στις νομαρχίες Κυκλάδων και Αττικοβοιωτίας, όπου το 1922 γνωρίστηκε με τη Μαρία Πολυδούρη, επίσης νομαρχιακή υπάλληλο την εποχή εκείνη.
Η Πολυδούρη ερωτεύτηκε τον Καρυωτάκη με πάθος και η σύντομη σχέση τους την οδήγησε στην απελπισία. Το φθινόπωρο του 1923 ο Καρυωτάκης παραιτήθηκε από τη θέση του και διορίστηκε στην κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πρόνοιας στην Αθήνα. Το 1924 ταξίδεψε στη Γερμανία και την Ιταλία. Δυο χρόνια αργότερα ταξίδεψε με αναρρωτική άδεια στη Ρουμανία μαζί με το συνθέτη ξάδερφό του Θ.Δ. Καρυωτάκη και στο τέλος του χρόνου μετατέθηκε στο τμήμα Αγαθοεργών Ιδρυμάτων. Είχαν τότε ξεκινήσει οι μεθοδεύσεις των ανωτέρων του εναντίον του λόγω της έντονης συνδικαλιστικής του δράσης. Το 1927 μετατέθηκε στο τμήμα Λοιμωδών Νόσων και το 1928 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ενώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών και συμμετείχε στην Οικονομική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ αποσπάστηκε για πέντε μήνες στην Πάτρα
Στη θέση του στην Αθήνα επέστρεψε το Μάη του ίδιου χρόνου και αμέσως μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο Παρίσι μετατέθηκε στην Πρέβεζα, όπου τον Ιούλιο αυτοπυροβολήθηκε , στην παραλιακή τοποθεσία Άγιος Σπυρίδων, σε ηλικία τριάντα τριών ετών. Η ενασχόληση του Καρυωτάκη με τη λογοτεχνία ξεκίνησε σε ερασιτεχνικό επίπεδο γύρω στο 1912 όταν άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα σε λαϊκές εφημερίδες και περιοδικά (Παρνασσός, Ελλάς), ενώ σ’ όλη του τη ζωή ασχολήθηκε παράλληλα με τη σκιτσογραφία. Συνέχισε να δημοσιεύει στίχους και στα φοιτητικά του χρόνια, και το 1916 πραγματοποίησε μια διάλεξη στην αίθουσα εμποροϋπαλλήλων για τον ποιητή Ζοζέ Μαρία ντε Ερεντιά. Στις αρχές του 1919 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Νουμά και εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων και το σατιρικό περιοδικό Γάμπα (μαζί με το φίλο του Άγη Λεβέντη), που γνώρισε επιτυχία, απαγορεύτηκε όμως μετά το έκτο τεύχος από τη λογοκρισία.
Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά Μούσα, Λόγος (Κων/πολης), Νέα Ζωή (Αλεξάνδρειας), Έσπερος (Σύρου), Νέα Τέχνη, Νέα Εστία, Εμείς (όπου το 1924 δημοσίευσε το ποίημα Ένα σπιτάκι, που συμπεριέλαβε στις Ελεγείες και Σάτιρες και αφιέρωσε στην Πολυδούρη) κ.α. Το 1920 πήρε το β’ βραβείο στο Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό για την ανέκδοτη ποιητική συλλογή του Τραγούδια της πατρίδας. Το βραβείο παρέλαβε ο φίλος του Χαρίλαος Σακελλαριάδης, καθώς ο Καρυωτάκης νοσηλευόταν τότε στο Στ΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το 1921 δημοσίευσε τα Νηπενθή, τη δεύτερη ποιητική συλλογή του και έγραψε τη θεατρική επιθεώρηση Πελ - Μελ μαζί με το Σακελλαριάδη (ενώ σημειώνεται επίσης το χαμένο μονόπρακτο θεατρικό έργο του Ο Άρρωστος, γραμμένο το 1920). Τελευτάια ποιητική συλλογή του είναι η Ελεγεία και Σάτιρες, που τυπώθηκε το 1927. Έγραψε επίσης πεζογραφήματα και μεταφράσεις και το 1928 δημοσίευσε το άρθρο Ανάγκη Χρηστότητος: Το Δημοσιοϋπαλληλικόν Ζήτημα. Ο Καρυωτάκης θεωρείται ως ο σημαντικότερος εκφραστής του λεγόμενου νεορομαντικού πνεύματος στην αθηναϊκή ποίηση του Μεσοπολέμου (στον ίδιο χώρο τοποθετούνται ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Τέλος Άγρας, ο Κλέων Παράσχος, ο Μήτσος Παπανικολάου, ο Κώστας Ουράνης και άλλοι). Ξεκινώντας από το χώρο του συμβολισμού με επιρροές από τους Μαλακάση, Βάρναλη αλλά και Heine και Laforgue οδηγήθηκε σταδιακά από τη ρομαντική αναζήτηση μιας βιώσιμης ζωής και την ονειροπόληση στη σάτιρα και το σαρκασμό, με προσανατολισμό τόσο την προσωπική ζωή όσο και τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο. Η ιδιαίτερη σχέση της ζωής του Καρυωτάκη με την εξέλιξη της ποίησής του και ο πρόωρος δραματικός θάνατός του, υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση της αντιμετώπισης του έργου του από τους μεταγενέστερους ποιητές, τη λογοτεχνική κριτική και το αναγνωστικό κοινό.



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Καλημέρες στ άπαρτα........... 2014






Καλημέρες στ άπαρτα...........
(αρκεί να μη τα δώσουμε στις εταιρείες λόγω" πράσινης επέλασης".......και τα κάνουμε με τις ίδιες μας τις πράξεις ........παρμένα)



φωτογραφία Εύη Δημητριάδη




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Ακλιτον








....ομιχλώδης ηλιοφάνεια σήμερα στην Πατησίων....
τα ξαναλέμε..!



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

να αποτυχίσουμε την απόγνωση 2015












..........να αποτυχίσουμε την απόγνωση
ή να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γιά να επιτύχουμε την αυθυπέρβαση
κάθε βράδυ...ξανά και ξανά...και πάλι απ την αρχή
απόψε πάμε στους στοχαστές
τα ερωτήματα τους και οι υποθέσεις τους είναι τα νοητικά εργαλεία για την αυθυπέρβασή μας........
(αλλιώς που να κλείσεις μάτι με την ανθρωπότητα στα κάγκελα......)


φωτογραφία Tonia Bitzaraki



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΑΚΛΙΤΟΝ








Το χιούμορ δεν είναι διάθεση, αλλά κοσμοθεωρία.



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Λάζαρος Ακερμανίδης, ο άνθρωπος πίσω από τον φακό











Λάζαρος Ακερμανίδης, ο άνθρωπος πίσω από τον φακό


Ο ασίγαστος φωτοειδησεογράφος του Έπους του 1940, στην πρώτη γραμμή του Μετώπου.
Ποντιακής καταγωγής, ο Ακερμανίδης γεννιέται στο 1903 στα Σούρμενα του Πόντου (βορειοανατολική Τουρκία). Η οικογένεια θα εκτοπιστεί σύντομα από τον τόπο της, για να γλιτώσει τους τουρκικούς διωγμούς, βρίσκοντας καταφύγιο στα ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί, κάτω από τη σκιά των βουνών του Καυκάσου, θα φτιάξουν το νέο σπιτικό τους στο ρωσικό Σότσι, όπου θα τελειώσει το σχολείο ο Λάζαρος και θα μυηθεί στα θέλγητρα της φωτογραφίας, τσαλαβουτώντας παράλληλα και στη ζωγραφική.
Την Ελλάδα την έχουν μέσα στην καρδιά τους οι ξεριζωμένοι Ακερμανίδες, κι έτσι το 1932 ο άδολος πατριώτης Λάζαρος θα μετακομίσει στη μαμά πατρίδα. Η δεξιοτεχνία του στην ασπρόμαυρη φωτογραφία θα τον φέρει από την πρώτη στιγμή στα μεγάλα στούντιο Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Στην πρωτεύουσα, ας πούμε, εργάζεται δίπλα στους περίφημους αδελφούς Μεγαλοκονόμου, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται δίπλα στον Λυκίδη. Παρά ταύτα, ελάχιστα είναι γνωστά για την πρώιμη αυτή σταδιοδρομία του στον ελλαδικό χώρο. Δεν ενδιαφερόταν βλέπετε για δάφνες και περγαμηνές ο Ακερμανίδης, παρά για τον επιούσιο που έβγαινε όλο και πιο δύσκολα.
Λίγο πριν από τον πόλεμο, ζει στην Κατερίνη, όπου βρίσκεται ο αδερφός του Ηλίας. Εκεί θα μάθει για την ανακοίνωση του στρατού που θέλει λέει επαγγελματίες φωτορεπόρτερ για το μέτωπο και τρέχει να καταταγεί χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο ταγμένος Ακερμανίδης, που θα παραμείνει στο μέτωπο της Αλβανίας καθ’ όλη τη διάρκεια του εξοντωτικού χειμώνα του ’40-’41 για να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός.
Όχι ότι ο Ακερμανίδης θα σταματούσε την κάλυψη των χαλεπών καιρών που ζούσε η πατρίδα μας. Η δική του δουλειά δεν έληξε στα ματωμένα βουνά της Πίνδου, αλλά απλώθηκε πάνω από την Κατοχή και τους αντάρτικους αγώνες του ΕΛΑΣ. Ήταν παρών σε μεγάλα γεγονότα του τόπου μας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1944, ακολουθώντας κατά πόδας την Οργάνωση Μεραρχιών Μακεδονίας κατά την πορεία της προς την πόλη.
(στον Ακερμανίδη θα επανέλθω...η ιστορία του είναι πελώρια,η προσωπικότητά και οι πράξεις του , διδαχή)
Φ. Λάζαρος Ακερμανίδης στο Αλβανικό Μέτωπο 1940




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ













ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ
Τρεκλίζω στον άνεμο χωρίς άλλο ρούχο,
διπλωμένος με το ντουφέκι μου, παγωμένος και ασταθής...
δε θα μου πήγαινε αυτό το ντουφέκι αν δεν ήσουν εσύ,
γλυκό χώμα που νιώθεις σαν άνθρωπος,
αν δεν ήτανε πίσω μας λίκνα και τάφοι που μουρμουρίζουν...
Σαν ήμουνα μικρός καθρεφτιζόμουνα στα ρυάκια της πατρίδας μου
δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο...
(Νικ. Βρεττάκος - ''Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο αλβανικό μέτωπο'')



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΜΑΣΟΥΝΤ o ΙΝΔΟΣ












ΜΑΣΟΥΝΤ o ΙΝΔΟΣ
Τους Ινδούς τους λέμε "οι Ξένοι"
Ολες τις άλλες διακριτικές ονομασίες που αναφέρονται σε φυλές που έχουν εγκατασταθεί δεν τους ταιριάζουν
Οι Ινδοί είναι πάντα οι Ξένοι
Ο Μασούντ -ο ξένος- εργάστηκε στα ανθοκομεία και πριν μερικά χρόνια επέστρεψε στην Κεράλα -την πατρίδα του-
Σ ένα υπόστεγο του κέντρου της Αθήνας, περιμένοντας την συγκοινωνία, ένα πρωινό με ξαφνική καταιγίδα, είχαμε όλοι γίνει βροχή , περνούσε το νερό μέσα από ρούχα και κάλτσες, ο Μασούντ (όπως μου συστήθηκε) με γέλιο πλατύ -τη στιγμή που η φορά της βροχής έριχνε στα κεφάλια μας ποτάμια-μου λέει:
" Με τέτοιες βροχές γυρνάω στο Κότσι στην Κεράλα, στο μυαλό μου τρέχει ο Μουσώνας . Άλλοτε από τα βουνά και άλλοτε στριφογυρίζει κατά την θάλασσα..Στην ορμή του δε μπορείς να ανασάνεις. Τότε ανοίγεις το στόμα και φοράς βροχή κι αέρα στα σπλάχνα..Φεύγεις από το κάρφωμα στην πλάτη της γης και γίνεσαι κάτι ανάμεσα σε φως βουνό και θάλασσα.
Σ ένα μήνα επιστρέφω"
Ψέλλισα, "με το καλό, καλή σου Πατρίδα ξανά"
κι ο Μασούντ αποστρέφοντας το πρόσωπό του,
στα γρήγορα λίγο πριν φτάσει στη στάση το λεωφορείο..
"....στην αρχή, στις αποικίες, είσαι σκλαβος, μετά όταν ξεσκλαβώνεσαι, γίνεσαι κουτός, και στο τέλος γελωτοποιός
και αυτό δεν θέλω να το ξαναζήσω... εδώ που φαγα ζεστό ψωμί "
Ο Μασούντ έχει επιστρέψει στην δική του πατρίδα, με αντίθετη πορεία επιστροφής από την αποικιοκρατία , αρνούμενος την γελοιοποίηση και το εξωτικό- με αρώματα -αξεσουάρ
Κι εγώ, βρίσκομαι στο κατώφλι των Μουσώνων, Του Γρέγου, του Βοριά σ ανάγλυφο μετέωρο, με το φόβο γλυκά και απαλά να γίνουμε όλοι παλιάτσοι
...............................................
(απόσπασμα) από το ΧΡΟΝΙΚΟ με θύελλα καιρό στην εφημερίδα "Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ" μηνός Οκτωβρίου-2020
...............................................




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Το κόκκινο- του Αι-Δημήτρη Ατι












Το κόκκινο- του Αι-Δημήτρη Ατι -σκόρπισε Φως Ανέσπερον και Άχτιστον
Φως, που ξέπλυνε των παιδιών τα μάτια και των μεγάλων που δεν είχαν ξεαρματωθεί από την άγια παιδικότητα
.......................παλιά με τους Άγιους βάζαμε στοιχήματα
"τώρα αυτη τη στιγμή περνά την Πίνδο" ή πάλι "τώρα το καίκι φόρτωσε το Άλογο και ο Άγιος ανεβασμένος σε ιστίο γερό και πάλλευκο τραβά για την Αμοργό"
Μ' αυτό τον τρόπο κλείναμε στα μάτια μας την Ελλάδα
......................................................
φωτό Christophe Jacrot




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Χάιλ ΕΣΑΝ 2014












..................προκειμένου να περάσουμε ασθμαίνοντας την πόρτα του Νοσοκομείου (το όποιο πλήρωναμε μέχρι πριν τρία χρόνια)...να προτάξουμε την χείρα και να αναφωνήσουμε ."Χαιλ-----ΕΣΑΝ"......"σε παρακαλώ δέξου το σαρκίον μου,εμέ του ανασφάλιστου"................τότε.............
προσωπικά διαλέγω τον παραλιακό δρόμο με την θέα ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ.


Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

......φτου ξελευτερία.......2013










......φτου ξελευτερία.......
".....ο αρχικός στόχος των "σωτήρων "μας ήταν -σε κάθε σπίτι να εργάζεται ένας
μετά προχωρήσαμε και φτάσαμε στον κάθε δρόμο να εργάζεται...... ένας
μετ ολίγου προοδεύσαμε στα βήματα που μας χώρεσαν και πλησιάσαμε .......σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο να εργάζεται.........ένας...........
όπου νάναι φτάνουμε στον αρχικό τελικό σκοπό που είναι : Σε κάθε πόλη να έχουμε ΕΝΑΝ εργαζόμενο .Τότε θα αναπτυχθούμε ,οι αγορές θα παρελάσουν με μουσικές και τύμπανα,θα ακούσουμε τον παιάνα της ΕΕ,θα φτιάξουμε μνημεία αφιερωμένα
στον "άγνωστο νεκρό άνεργο",που έδωσε τη ζωή του γιά την Ευρωζώνη.........!!
Στο τέλος θα αποχαιρετήσουμε με δάκρυα χαράς, την αποχώρηση του ΔΝΤ και της Τρόικας......(όσοι είμαστε στη ζωή ......νομίζω αν θυμάμαι καλά ΕΝΑΣ,θα κουνήσει το μαντήλι)
..................το μαντήλι μαρκέ ,όχι σαν του πατέρα και του παππού το μοσχοβολημένο ,καλοσιδερωμένο με τη ρίγα υφασμένη ολόγυρα....ΟΧΙ αυτό"
Το άλλο το άοσμο




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΕΝΤΑΥΘΑ Αδελφέ μου














από το "Ενταύθα"
"Αδελφέ μου
Τις νύχτες αγωνιώ και μάτι δεν κλείνω
Κάθε βράδυ παρακαλώ τον θεό να μην έχουμε τραυματίες
ή ....επίσης τον ξαναπαρακαλώ ---επικουρικά---να έχουμε τέτοιους
τραυματίες που να τους κάνουμε όλους καλά...
Τα παγωμένα πόδια με κάνουν και υποφέρω
Να γράφω άλλη λέξη δεν μπορώ
σε φιλώ
να προσέχεις



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

"Ενταύθα" "Αδελφέ μου Χθες μετακινηθήκαμε.







"Ενταύθα"
"Αδελφέ μου
Χθες μετακινηθήκαμε.Ήρθαν νέες εντολές.
Εμένα μου είχαν δώσει μουλάρι και πήγαινα καβάλα.
Οι περισσότεροι πεζοπορούσαν.
Ο κόπος ήταν μεγάλος.Δεν βαρυγκομούσαν ..αλλά εγώ τους
έβλεπα.
Ντράπηκα και ξεπέζεψα ..Καμώθηκα τον αμέριμνο περιπατητή ....στη σούδα στον βαθύ χάντακα δίπλα...
Μετ ολίγο ,συνέβη το εξής συγκινητικό...
Ορμάει ο δεκανέας Φώτης (είχε περάσει βαρύ αναπνευστικό και ευτυχώς έβαινε καλώς) και ταρακουνώντας με με ανέβασε καβάλα στο μουλάρι..φωνάζοντας...
"¨η πας καβάλα γιατρέ ή σε κουβαλώ στην πλάτη μονάχος και μου γιανες τον πνεύμονα και δεν κάνει ναχω πολύ βάρος"
Υπάκουσα και έμεινα ταπεινός καβαλάρης στην υπόλοιπη διαδρομή
Ομως Γιάννο μου , αδελφέ μου,το περιστατικό ήταν αξίωμα μεγάλο και ηθικό δια εμέ..
Έκλαψα ...αλλά δεν το έδειξα.....
σε φιλώ αδελφέ

να προσέχεις να βαρείς με το έλεος του θεού στην καρδιά








Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ο άγιος υψώνει αντίχειρα σε θέση ΝΙΚΗ













Νύχτα
Ο Αη -- Δημήτρης ετοιμάζεται να ιππεύσει το άλογο που το ονοματίζει Βουκεφάλα και να μας αποχαιρετήσει
Στέκει με την πλάτη γυρισμένη προς εμάς
αναμένει στο νήμα ,ν ακούσει από μας, ,αντί της ιαχής Αέρααα !!!!
""πίσω και σε φαγα αναβαθμισμένε με κατσαβίδια
που θα ρωτήσεις με εκείνο το γέλιο το βαθύτατα δουλοφρονικό ειρωνικό, αν είμαι άνθρωπος κι αν το πιστεύω
πυυυυρ !""
Κι ο άγιος υψώνει αντίχειρα σε θέση ΝΙΚΗ
Φροοουυπ , καλπασμός και αποχαιρετισμός
----------------------καλή αυριανή
Χρονολόγιο τ Αη Δημήτρη ανήμερα 2011
(διήγηση πειραγμένη από εμένα, λόγω διαφορετικών γεγονότων του πατέρα μου οταν είμαστε οι δυό αδελφές πιτσιρίκια και τρώγαμε σοκολατάκια που του είχαν προσφέρει ως δώρο γιορτής
Στη δική του διήγηση οι ιαχές της Νικης ήταν δύο
ΑΕΡΑΑΑΑ
και
ΠΙΣΩ ΜΠΡΑΙΜΗ Σ ΕΦΑΓΑ)
φωτό Αιγαίο


Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

αλητεία οργώνει τα αγια της πατρίδας μου χώματα











Οσο ακούω αρμόδιους να αναλύουν τα παράτυπα, τα αίσχη κτλ
τόσο βλέπω σουρεάλ τον πλανήτη και τσόχα τζόγου την Hellas sa
αλητεία οργώνει τα αγια της πατρίδας μου χώματα
Σουρεάλ η κατάσταση και δίολου τυχαία γράφω από εδώ και μπρος
Η Πατρίδα Μου
Γιατί αγάπες μου για ποια πατρίδα ομιλείτε;;
Η πατρίδα είναι η ίδια η ψυχή του καθενός μας και αποτελεί προσωπικό ζήτημα
Επομένως αποτελεί προσωπικό λίαν ζήτημα του καθενός η Αντίσταση για την υπεράσπιση του Τόπου που είναι κέντρο μας
Οταν πολλοί αντιληφθούν την ακυβέρνητη πλεύση της ανώνυμης εταιρείας και την δεδομένη πρασάραξη σε υφάλους
τότε η Πατρίδα Μου θα σωθεί
Και μάλλον οι ψυχίατροι θα αναγκαστούν να βάλουν στις εισόδους τους την πινακίδα --κλειστόν--
Διότι πώς οι άνθρωποι θα προλάβουν;;
τ Αη Δημήτρη ανήμερα




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Για τον ΚΩΣΤΗ ΚΑΤΣΙΦΑ











Για τον ΚΩΣΤΗ ΚΑΤΣΙΦΑ
Ιλ. δεινὸν δέρκεσθαι, παπταίνειν
Η σκέψη μου τριγυρνά στους Συνέλληνες στη Βορεία Ήπειρο
Αυτούς που αποτελούν μια "ξεχασμένη" μειονότητα όλα τα χρόνια
Σε συνθήκες σκληρές , με απαγορεύσεις, με την μητρόπολη αιωνίως κωφή και καταφερτζού με τους σουλτάνους της γης
Κι αυτοί, οι Έλληνες οι λιγοστοί,
οι παραπεταμένοι,
αυτοί,
της πιό βασανισμένης μειονότητας στην Δύση
κρατούν με χέρια και ψυχή το ιερό οστούν του Ελληνα στρατιώτη
Αυτοί,
οι λίγοι,
ανάσα ένός φρύγανου αναμμένου
Αυτοί οι ΈΛΛΗΝΕΣ που σηκώνουν στις λιγνές πλάτες τους τον έλληνα στρατιώτη
θλιβεροί και μοιραίοι αξιωματούχοι σε γήπεδα σαν μπάλα εδώ στην Μητρόπολη ,
ξεσχίζουν.
και άκαρδα κλωτσούν
Αιωνία η Μνήμη σου Κώστα Κατσίφα
........................................................................
ΠΗΓΗ Άκλιτον-ΑΣ
........................................................................
φωτογραφία Λάζαρος Ακερμανίδης




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΑΝΗΜΕΡΑ και ΕΥΘΕΩΣ













ΑΝΗΜΕΡΑ και ΕΥΘΕΩΣ
Επειδή δεν έχω γνώση καταθέτω την κάτωθι ερώτηση
Στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τα τελευταία χρόνια -περισσότερα κι από την τρέχουσα δεκαετία, αυτής της κρατικής πτωχευτικής εκποίησης και της όλης διαδικασίας σε βάρος του Κοινού μας,
η κυρίαρχη παρουσία σκέψης δομεί την εθνική αποδόμηση συστηματικά.
Στην 10έτια έγινε κυρίαρχη και συμβάδιζε με την λεγόμενη ορθοπολιτική της παγκόσμιοποιημένης ελίτ.
Επομένως, ακούγονται κυρίως, οι φωνές που καλλιέργησαν την πλήρη μισαλλοδοξία με τίτλο και αφήγημα την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Γιότι, οταν εξαφανίζεις ένα έθνος και όποιον αναφέρεται σε αυτό, τον χαρακτηρίζεις με αήθη και ψευδή επιχειρήματα επομένως τον αναγκάζεις να σωπάσει -τότε είσαι ντούρος μισσαλόδοξος και εμπαθής
Συν τοις άλλοις είσαι καθηγητής σε Ελληνικό Ιδρυμα που το συντηρεί και ο έρμος πτωχευμένος έλληνας .
Ως "΄ελλην"καθηγητής διδάσκεις μισελληνισμό και αποδόμηση
Αυτό στοιχειοθετεί σοβαρό αδίκημα και δίωκεται με κατηγορίες
βαρύτατες
Επανέρχομαι στο ερώτημα
Η πλειοψηφία των ελλήνων καθηγητών είναι πλειοψηφία άραγε;;
Η είναι taxi driver ισχυρών εντολών;;
Χρονολόγιο -2-τ Αη Δημήτρη ανήμερα 2021



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Παραδοθηκάμε 2021












Παραδοθήκαμε;; (2017)
...........................................................................................................................
Τα πουλιά και οι άνθρωποι φτερουγίζουμε παρέα
---------Μάλλον η Παράδοση μας στους κατακτητές, θα συμβεί κάτω από ιαχές, των δήθεν, των τάχα, των νομιζομένων, των αντι ολων των ειδών, των ειδικών, των ιδιαιτέρως εκπαιδευμένων, των politically correct με σφραγίδα μέχρι τα εντόσθια και με νευρώνες made by Euro coin.
Ολων όσων με επιτήδειο τρόπο, αμαύρωσαν την έννοια πατρίδα παίρνοντας την σκυτάλη από τους ιστορικούς -ισμούς και κλείνοντας το μάτι -----αριστερό ή δεξί δεν είδα--------
Την ώρα της συναλλαγής καθόμουν σε ένα βράχο στην Μονεμβασιά στον Μοριά τρελά ερωτευμένη με τα πάντα
Την υπογραφή δεν την είδα...
Συνεχίζω το 2021 ημέρα τ Αη-Δημήτρη
Το κείμενο παραμένει το ίδιο με λίγα πρόσθετα
Μας δώσαν
Ολοφάνερο
Πώς μάτια μου φτιάχνεται σήμερα το ΟΧΙ;;
Με μένα με σένα με κάποιους, με αετούς με γλάρους με δελφίνια,
με μολύβι που πάει με την όπισθεν να δει τα στοιχεία
με πάπυρο και καλλιγραφία να ξαναγράψουν τον κυκλικό χορό
σήμερα;;
ή με σκόνη που δείχνει την απουσία και το εκ του μηδενός
μάρτυρας της απαρχής της δημιουργἰας;;
Χρονολόγιο 26/10/2021
.........................και εσύ που ξέρεις τόσα , όσα η καταιγίδα με βροχή κάτω από την μαρκίζα λέξη δεν είχες να μου πεις
φωτό Μονεμβασιά παλιά


Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

"Επιστολές προς Γαλάτεια"








Με αφορμή την σημερινή επέτειο του θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη, ένα απόσπασμα από τις "Επιστολές προς Γαλάτεια"
"...Μου λες πως νιώθεις πως είμαι τώρα πολύ μακριά σου.Στον κόσμο εγώ,κανέναν άλλο δεν αγαπώ από σένα.Είσαι η μόνη ατομική υπόσταση που με συγκινεί έως θανάτου.....
Δεν ξεχωρίζω κανένα πρόσωπο - όλα είναι πνιγμένα στο κίτρινο φως της ματαιότητας.Δεν ξεχωρίζω πατέρα ή αδελφή,μήτε φίλους μήτε τον εαυτό μου.Μόνο εσένα ξεχωριζω και θα 'θελα να μπορούσα όλη τούτη τη μάταιη,άθλια ,ακατανόητη στιγμή να την κάμω αθάνατη.Το πρόσωπό σου θα 'θελα πάντα να βλέπω αιώνια,να μην χαθεί από τα μάτια μου,όλη η δύναμη,η ζωή,ο έρωτας του προσώπου σου. Είσαι το μόνο άγιο πρόσωπο,μέσα στο χάος του Θεού.
Δεν ξέρω πως να λέω λόγια τρυφερά,δεν ξέρω πως να σου μιλήσω,για να νιώσεις ,για μια στιγμή,πόσο σ' αγαπώ."



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Τι νέα κριάρι μου;;












Τι νέα κριάρι μου;;
----------Ολα καλά Βαίνομε προς χειμαδιά όπου να ναι
Μετά έρχεται το μαρτύριον
Πιστεύαμε στην ανάσταση χρόνους πολλούς, αλλά μετά αντιληφθήκαμε οτι το μαρτύριο είναι σκέτο
-----------Ξες μωρέ κριάρι Μπιλ (το ονομά του) εμείς δεν το έχουμε καταλάβει
-----------Θα το καταλάβετε όπου να ναι , μια κι έξω
------------Δλδ;;
----------Ετοιμάζουμε κόλπο στις στάνες, θα μας τρώτε και θα δηλητηριάζεστε , οπότε οι κτηνίατροι θα πουν ΚΑΤΩ τα χέρια και τα τσεκούρια από τα κριάρια τα γίδια και τα πρόβατα
------------Και τι θα γίνουμε εμείς;;
Αααα, δεν ξέρω βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί
φωτό από την στάνη μου (του γείτονα δλδ) στον Ψηλορείτη τον Αύγουστο που μας πέρασε
Το πώς μας πέρασε δεν ξέρω να σας πω
Μπορεί κι εμείς να τον περάσαμε
Είναι ασαφές όλο αυτό



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Γκρέγκορι Ναζ










Γκρέγκορι Ναζ
Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα θαυμάσιο μοντέλο ουμανισμού.
»Η ελληνική γλώσσα προστατεύει τις αξίες αυτές. Η ελληνική γλώσσα λάμπει σήμερα πιο έντονα ακριβώς επειδή υπάρχει τόσο πολύ σκοτάδι γύρω μας».
------------------------------------------------------------------------
Καθηγητής της έδρας Φράνσις Τζόουνς της Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, μέλος (ξένος εταίρος) της Ακαδημίας Αθηνών, βραβευμένος με το βραβείο Ωνάση και κάτοχος πλήθους επιστημονικών διακρίσεων, ο Ναζ κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των μεγάλων σύγχρονων μελετητών της ελληνικής αρχαιότητας.



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΕΝΤΑΥΘΑ,Εγώ ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ















Εγώ ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
"Το "όχι" στον εχθρό ήταν OXI στον χάρο
κι ας πέθαινα , κι ας σκοτωνόμουν, κι ας μέ βρισκε η σφαίρα κατάστηθα...........
ΟΧΙ εγώ είχα ουρλιάξει
Εκείνο το "όχι" ήταν "ναι" σε μένα
στα βάθη μου, στα εσωτερικά μου
Ουτε ήρωας , μήτε γενναίος , ένας κτύπος άγριος η άρνηση να γίνω σκλάβος
Η ανάβαση στα βουνά, ήταν μια άνοδος στα δικά μου σπλάχνα
................Μη με ρωτάς πώς ήταν, με τον εχθρό να τον γρικάς στο σκοτάδι
Να πιάνεις του τουφεκιού την κάννη και να θωρείς ουρανό το ξημέρωμα.
Το ΟΧΙ , βροχή σε πελάγη ιαματική
Βγαίνεις απέναντι, σταγόνα θαλασσινή ή χαλίκι
ή παλιά αρχαία φλέβα λάβας
Στα ΟΧΙ σου βαρούν, σωστούς τους χρόνους , τα μηνίγγια...
Εγώ ο ταπεινός των ουρανών Δημοσθένης-Δημήτριος έφιαξα την ζωή μου μέσα από τα Οχι
σε ότι με ακύρωνε και μου μαύριζε την δική μου ελάχιστη καρδιά
Με την καρδιά μου γεννήθηκα και χωρίς να την προδώσω αποζητούσα να αποθάνω
Γενικά, πάντως, ήμουν και στον Πόλεμο ευχαριστημένος
Και εκεί-βλέπεις- ανακάτεβα το τοπίο με όνειρα με θλίψεις με χαρές και ακόμη και μια τσουκνίδα ερχόταν και γινόταν πρωταγωνίστρια ...τυλιγόμουν τα βράδια με την χλάινη και την ονομάτιζα το αρχαίο μου ξεφτισμένο σκουτάρι .....συντροφιά στα φλογωμένα στρατιά και γινόταν η πιό αγαπημένη συντροφιά...
...............................................
απόσπ από το "ενταύθα" ΑΣ για τις ευχές στον Πατέρα μου που κατοικεί στα Ουράνια. (2013)
.............................................
ΠΗΓΗ Άκλιτον-ΑΣ




Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

Τ Αη-Δημήτρη ξημερώματα











Ο Αη-Δημήτρης εφάνη
Κρατά την σπάθα και αρχαίο δόρυ
Άλογο θεόρατο, θώρακας κι ασπίδα χάλκινη
Από πάνω αητός φτερακάει
Η κορφή σγουραίνει, φως της ανατολής
χρυσίζει αρμαθιά η σκόνη
Να τος Εφάνη!
Τ Αη-Δημήτρη ξημερώματα
******************************
Καλή Ανατολή
******************************
από ΑκλιτονᾹΣ



Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 25 /10/2021











Δείλι στο κέντρο των τεράστιων αποστάσεων και των πολύπλοκων μηχανισμών
Τα παραπετάσματα χιόνος εξαφανίστηκαν καθώς και εκείνοι οι εκνευριστικοί αισθητήρες που γρατζούνιζαν και έφθειρον τα πολύτιμα μάτια μας
Ο πάγος της κρύας ζώνης πολύ μας ταλαιπώρησε, αρχής γενομένης των εποχών των μεγάλων ανακατατάξεων......
Σωριασμένος ο πάγος σε θρύψαλα χιλιάδων ψηφίδων από νιφάδες χιονιού, ενθυλακώνεται στο χωμάτινο ή στο τσιμέντο της ασφάλτου
Δείλι λοιπόν στο κέντρο της παραμόρφωσης μιάς πόλης που θυμίζει καρτούν και για λόγους αναισθησίας (τα καρτούν δεν αισθάνονται) καρτουνοποιεί τον κάθε πολίτη
Πυροβόλα, στο κέντρο της νοημοσύνης μας
Δείλι με αισιοδοξία
Ὁπισθεν στον χρόνο
Ολοι στην πασαρέλα
Ο πρώτος με κενό και βαρύ GAP και με σταθερό στόχο τον διαμελισμό
Ο άλλος ο λιμοκοντόρος με βιογραφικό την πλήρη καταστροφή του ΕΣΥ και ψηλά στα χέρια στον φτωχό για την χαριστική βολή.
Α....και οι βασιλείς πάλι εδώ
Οι κυρίες με παραμόρφωση αστεία
Οι ντονμέδες με τους υπηρέτες τους
Στρατοί πηγαινοέρχονται
Οι δημοσιογράφοι οι ίδιοι
Αν μπορεί κανείς να ψάξεις να βρεί τις μούτες των λαθροχείρων
σε άλλες παλιές εποχές θα με υποχρεώσει
Και στη μέση ένας άθλιος συφοριασμένος κακόμοιρης που φέρνει τρόμο
Αυτός ή αυτή, που έλεγε στον Σολωμό, οτι καλά τα ήθελε και τα έπαθε η Μεσολογγίτισα Δεν κάθησε φρόνιμη στον Τούρκο Και στον Μπραίμη Δεν κοίταξε το συμφέρον της όπως σωστά κάνει η ίδια ...Ενα ΝΑΙ θα του λέγε και δεν θα κρεμόταν στο ξερό δεντρι νεκρή κρατώντας αγκαλιά με το βυζανιάρικο ..και αυτή προτίμησε την Εξοδο ............μας πουλά ηρωϊσμό;;
Τα χασε ο Σολωμός
Εκρυψε τα μάτια του με αποστροφή
Μέσα του γράφηκε η λέξη ΕΞΟΔΟΣ και μας παρέδωσε τον ηρωϊσμό απαστράπτοντα απέναντι από την ασχήμια του δουλόφρονα
Ξεκρεμάστηκαν τα παραπετάσματα
Ολοι εδώ νεκραναστήθηκαν
Αλλα κι οι παπούληδες αναστημένοι αναμεσά μας
Κι οι πατεράδες μας, αυτοί που κράτησαν την ιερή του τόπου μνήμη όρθια και σκαρφάλωσαν με το όνειρο οδηγό
Οι δουλόφρονες την έχουν άσχημα, ο λαβύρινθος του δικού τους χρόνου δεν έχει έξοδο
Υγιαίνετε
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 25 /10/2021






Πηγή: ΑΣτάικου Ανάρτηση: ΑΣτάικου

ICE--2

Γιατί ένας διάσημος που το μελλον του προδιαγράφεται λαμπρό σε μεγάλο πανεπιστήμιακό ίδρυμα στην ξένην ίσταται στο πλευρό των ελλήνων δοκιμα...